Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Äktenskap i musikalform

Från 2014
Uppdaterad 17.11.2014 11:42.
Anna-Maria Hallgarn och Alexander Lycke i "The Last 5 Years" på ÅST
Bildtext Anna-Maria Hallgarn och Alexander Lycke i "The Last 5 Years" på ÅST
Bild: Pette Rissanen

Äktenskapsdrama i musikalform bjuder Åbo svenska teater på då de turnerar i Österbotten under fredagen och lördagen. Teatern fyller 175 år och ger musikalen The last five years med Anna-Maria Hallgarn och Alexander Lycke i huvudrollerna.

- Det handlar om ett fem årigt förhållande, en man och en kvinna möts och det slutar med att de skiljs åt. Man får möta dem under fem år. Det speciella är hur det berättas. Kvinnan får man möta när förhållandet precis tar slut och mannen följer man kronologiskt när de har mötts, säger Hallgarn.

ÅST ger musikal i Jakobstad - Spela upp på Arenan

Musikalen The last five years är skriven av amerikanen Jason Robert Brown och har från början spelats i New York. I Åbo svenska teaters version av musikalen möts paret Cathy och Jamie efter 15 år på nytt och går igenom allt som hände. Mycket går i monolog form

Skådespelarna Alexander Lycke och Anna-Maria Hallgarn
Bildtext Alexander Lycke och Anna-Maria Hallgarn
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Vi berättar om situationerna i vårt äktenskap för varandra. Vi kommer tillbaka 15 år senare och går igenom vårt förhållande. Vi berättar om samma situationer, man får se båda synpunkterna, säger Lycke.

Till sin stil är musikalen rätt avskalad. Ingen dans eller stor rekvisita utan musikalen består av huvudrollsinnehavarna och musikerna. Musikaliskt spänner föreställningen om flera olika genren. Det blir allt från latin, rock, jazzgroove till amerikanskt 40-tal och klassiska musikalnummer.

- Man berättar verkligen känslorna och skeendena via musiken, säger Hallgarn.

Bra mottagande i Åbo

Musikalen hade premiär i Åbo redan i september och fick då ett bra mottagande. I stora kretsar är musikalen ändå inte känd. För det mesta satsas pengarna på välkända musikaler som säljer bra. Det tycker både Hallgarn och Lycke är synd.

- Det finns mycket bra musikaliskt, dramatiskt material som inte får någon plats för att det hela tiden är de stora som spelas, säger Lycke.

- Det är svårt att våga satsa, det är klart att det finns en rädsla för att publiken inte skall hitta dem (mindre kända musikaler), säger Hallgarn.

I Jakobstad kan man se musikalen The last five years i Schauman salen på fredag och lördag, 14-15 november.

Läs också:
Intensiv och intim musikal