Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Betalar du med kontanter?

Från 2014
Uppdaterad 17.11.2014 14:28.
spargris gjord av glas

Från ekorrskinn till guldmynt till sedlar till plast. Så kan man sammanfatta utveckling av betalmedel. Användningen av kontanter som betalmedel i vardagen minskar hela tiden.

Idag är betalkort det vanligaste betalmedlet bland över 18-åringar i Finland. Över 76 procent av finländarna använder betalkort som det vanligaste betalmedlet.

Enligt Finansbranschens Centralförbund är användningen av kontanter populärast bland 15 till 19-åringar och över 65-åringar. Största delen av kontantuttagen sker i automater.

Sverige det mest kontantlösa samhället i världen

Den brittiska tidningen The Guardian uppmärksammar Sverige som det mest kontantlösa samhället i världen. Fyra av fem betala sina inköp med kort eller elektroniskt idag. Till och med gatutidningsförsäljarna erbjuder att ta betalt med kort.

Samtidigt som Sverige är kontantlöst så finns det en stor kärlek till dem. Niklas Arvidsson, professor i industriell dynamik på KTH i Stockholm, säger till tidningen The Guardian att två tredjedelar av svenskarna anser ändå att det är en mänsklig rättighet att bära kontanter.

I Radiohuset pratar vi pengar på måndag (17.11) med start klockan 14.03.

Ett hurdant förhållande har du till kontanter? Svara på vår fråga nedan och kommentera gärna!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Mer om ämnet på Yle Arenan