Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland ställer Frankrike ultimatum om krigsfartyg

Från 2014
Uppdaterad 14.11.2014 12:14.
Krigsfartyg av Mistraltyp under byggnad i Saint Nazaire.
Bildtext Ett av fartygen av Mistraltyp under byggnad i Saint Nazaire.

Frankrike bör leverera det beställda krigsfartyget före slutet av november - i annat fall kommer det att bli "allvarliga följder". Det ultimatumet ställde Ryssland på fredagen.

Nyhetsbyrån RIA Novosti citerar en anonym källa i Kreml, som säger att man "förbereder sig för olika scenarier" i den utdragna fartygstvisten.

Frankrike har tid på sig till slutet av november att leverera det beställda attackfartyget. "Därefter kommer allvarliga åtgärder att vidtas", säger källan.

År 2010 beställde Ryssland två helikopterbärande hangarfartyg av Mistral-klass från Frankrike. Ryssland betalade 1,2 miljarder euro för de båda fartygen, som fick namnen Vladivostok och Sevastopol. Enligt avtalet skulle det första av fartygen levereras den 14 november 2014.

Men krisen i Ukraina och västvärldens ekonomiska sanktioner mot Ryssland har påverkat affären. I synnerhet USA har anhållit om att Frankrike inte ska överlåta fartygen till ryssarna. I september meddelade president François Hollande att leveransen av Vladivostok ställs in.

RIA Novostis källa upper att experter nu utvärderar de förluster som Ryssland gjort, och att siffrorna ska bli offentliga.