Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Motståndaranalys: Ungern

Från 2014
Uppdaterad 14.11.2014 14:33.
Balasz Dzsudzsak firar mål för Ungern 2014.
Bildtext Balasz Dzsudzsak firar mål för Ungern 2014.
Bild: EPA/RobertGhement/AllOverPress

Finland och Ungern har mötts 14 gånger och den färskaste drabbningen spelades i mars 2014. Men en hurudan fotbollsnation möter Finland egentligen i Budapest?

Ungern som fotbollsnation

Ungern firar med sina supportrar.
Bild: EPA/RobertGhement/AllOverPress

Ungern har inte deltagit vid VM sen Mexico 1986 men missade inte allt för många turneringar innan det. Silver blev det i VM 1938 i Frankrike och under nationens stolthetstid 1954 i Schweiz. Totalt har Ungern deltagit i nio av 20 VM-slutspel, men i inget av de sju senaste.

Vid EM har laget bara varit med två gånger, men kommit långt bägge gångerna – vid EM i Spanien 1964 blev det brons och vid EM 1972 i Belgien en fjärde plats. Däremot har nationen hela fem OS-medaljer (3-1-1) på meritlistan. Guld blev det i Helsingfors 1952, Tokyo 1964 och Mexico City 1968, silver i München 1972 och brons i Rom 1960.

I den moderna eran när OS spelas med U23-trupper har man ändå bara varit med en gång och förlorade alla tre matcher vid OS 1996 i Atlanta.

Förbundskaptenen, Pal Dardai

Dardai tränar Ungern sen den 18 september och är övergångstränare. Han vägrade ta emot jobbet på permanent basis och gick med på att ta hand om landslaget i tre matcher. De två första (Rumänien borta, Färöarna borta) gav nationen de fyra kvalpoäng man hittills samlat på sig.

Pal Dardai tar över Ungerns landslag
Bildtext Dardai spelade stora delar av karriären i Hertha Berlin.
Bild: EPA/RAINER JENSEN

Tog över efter Attila Pinter som hade tränat laget i fem matcher, före honom jobbade Joszsef Csabi laget i en match. Den långvarigaste coachen som Ungern haft på sistone var Sandor Ergevari som ledde Ungern när Finland och Ungern senast möttes i EM-kvalet till turneringen 2012.

Som spelare gjorde den idag 38-årige Dardai 61 landskamper på sin nations centrala mittfält och nätade fem gånger. Huvuddelen av spelarkarriären lirade han för Hertha Berlin. Under åren i Berlin blev han trea i Bundesligan en gång, vann ligacupen två gånger (2001, 2002) och Intertotocupen år 2006.

Dardai lade skorna på hyllan i slutet av år 2011 när Hertha steg tillbaka till Bundesligan – med sina 286 matcher i Bundesligan och totalt 366 ligamatcher är han Herthas alla tiders rekordman då det kommer till spelade matcher.

Efter matchen mot Finland är hans plan att återvända hem till Tyskland där han fortsätter som juniortränare i Herthas organisation.

Inbördesmöten

Balasz Dzsudzsak i hetluften 2011 i Helsingfors.
Bildtext Balasz Dzsudzsak sänkte Finland 2010.
Bild: YLE

Lite beroende på definitionen av en landskamp har Finland och Ungern mötts mellan 14-15 gånger. Går man enligt UEFA är det 14 matcher, men med Finlands Bollförbund som inkluderar en amatörmatch i Tallinn på 1930-talet är det 15 stycken.

Saldot för Finlands del är hur som haver gravt negativt. Finland har vunnit tre gånger – en EM-kvalmatch i september 1978 i Helsingfors med 2-1 (Atik Ismal, Seppo Pyykkö), amatörmötet 1934 i Tallinn och senast, träningsmatchen i Györ då Finland vann med 2-1 tack vare mål av Joel Pohjanpalo och Roman Eremenko.

I det senaste dubbemötet 2010-2011 i EM-kvalet vann Ungern i Helsingfors med ett sent segermål med 2-1 mot Stuart Baxters Finland medan returen mot Mixu Paatelainens Finland slutade 0-0.

Saldot för Finlands del är enligt UEFA 2-3-9 och enligt Bollförbundet 3-3-9 då segern i Tallinn räknas med. Ungerns hemmasaldo är 4-2-1 med den enda förlusten i lagens senaste möte i mars.

Hur spelar Ungern?

I den första matchen under Pinter matchades laget enligt modellen 4-3-3 och flera landslagsveteraner var petade. Under Dardai har profiler som Zoltan Gera, Gabor Kiraly och Adam Szalai återvänt till landslaget och formationen börjat likna 4-1-4-1 med sistnämnde Szalai som ensam forward.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sporthörnan: EM-kvalet i fotboll - Finland och Paatelainen under lupp - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I hemmamatchen mot Finland går Ungern för segern och kan komma att spela offensivt, till och med med två forwards. Ytterspelet är vasst och omställningarna går snabbt.

Ungerns alla mål i kvalet så här långt har kommit på fasta situationer, och där får Finland se upp väldigt noga.

Mittförsvaret är trögt, men leds av rutinerade Roland Juhasz, som lämnat Belgien för spel i den inhemska ligan. Rutinen kompenserar bristerna i tempo.

Gabor Kiraly lär få starta i mål - mannen i de gråa mjukisbyxorna har hunnit bli 38 år gammal men är fortfarande en trygghetsfaktor längst bak.

Matcharenan

Drabbningen spelas på Ferencvaros hemmaarena, nationens näststörsta fotbollsstadion efter gamla Nepstadion (Ferenc Puskas). Groupama Arena bär sponsornamnet av ett försäkringsbolag och byggdes på ruinerna av gamla Albert Florian Stadion som revs 2013.

Finland tränar på Groupama Arena inför matchen mot Ungern.
Bildtext Groupama Arena, Finland tränar.
Bild: EPA/TiborIllyes/AllOverPress

Bygget inleddes den 20 mars 2013 och den 10 augusti 2014 spelade Ferencvaros den officiella öppningsmatchen mot Chelsea. Ferencvaros och Zoltan Gera gjorde arenans första fullträff i den 17:e minuten, men gästerna vann med 2-1 efter mål i andra halvlek av Ramires och Cecs Fabregas.

Än så länge är Ungerns hemmamatch mot Nordirland den enda landskampen man spelat på arenan och den matchen vann Nordirland trots att Tamasz Priskin blev första landslagsmålskytt på arenan i den 75:e minuten.

Utanför Arenan står en staty på forne Ballon d’Or (1967) vinnaren Florian Albert. Hans storhetstid inföll på 1960-talet och han representerade Ferencvaros hela sin spelarkarriär och gjorde 256 mål på 351 matcher. För Rumänien gjorde han 31 mål på 75 landskamper och spelade med vid VM 1962 och VM 1966 samt vid EM 1964 och EM 1972

Dagens domare

Den 32-årige Clement Turpin har dömt 31 matcher i UEFA-regi, men aldrig en EM-kvalmatch – FIFA-domare har han varit sen 2010 och han fick döma VM-kval på vägen till Brasilien. Han är den yngsta fransmannen som någonsin fått FIFA-licensen och han har dömt ett par Champions League-matcher under hösten.

Var och när?

Matchen börjar klockan 21:45 och sändningen i TV2 och på Arenan inleds redan klockan 21:00.