Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Domstolarna i kläm mellan lag och sparkrav

Från 2014
Uppdaterad 21.11.2014 08:25.
pauliine koskelo
Bildtext Det går inte att dröja med reformerna när regeringen inte dröjer med nedskärningarna, säger Pauliine Koskelo.
Bild: Johan Gullmets

Domstolarna överhopas med arbete och domarna blir allt färre. Sparkraven leder till längre och långsammare rättegångar. Nu varnar Högsta domstolens president för att rättsskyddet barkar åt skogen.

– Det går inte att först minska resurserna och sedan fundera på hur man ska minska på behovet av pengar, det vill säga behovet av personal, säger Högsta domstolens president Pauliine Koskelo.

Justitieministeriet har ändå inte legat på latsidan för att anpassa rättsväsendet till nedskärningarna. Det finns en lång lista på åtgärder som ska lätta på arbetsbördan.

Problemet är att nedskärningarna kommer först.

skylt vid justitieministeriet
Bild: Yle/Johan Gullmets

– Jag är besviken på att Justitieministeriet och regeringen inte visar handlingskraft om man vill uppnå de nedskärningar som redan är beslutade.

De redan långa behandlingstiderna kan nu bli ännu längre.

Rättsväsendet är hårt styrt av lagstiftningen och därför måste lagar ändras om arbetsbördan ska underlättas.

– Domstolsväsendet kan inte reformera sig självt. Vi kan bara peka på vilka åtgärder som borde göras och det har vi ju gjort, men inte alltid med så stor framgång.

Tidigare i höst protesterade domare, åklagare och annan personal mot nedskärningarna genom en utmarsch. Tidigare i veckan demonstrerade även polisen.

Demokratin kräver tålamod

Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson
Bild: Yle

Justitieminister Anna-Maja Henriksson framhåller att många förslag är under arbete och att det inte går att få hela kakan på en gång.

– Skulle det finnas enkla patentlösningar skulle vi ha gjort dem för länge sen. Här krävs tålamod och ofta är ett förslag mera komplicerat än det först ser ut att vara, säger Anna-Maja Henriksson.

De största reformerna förbereds så att det finns klara diskussionsunderlag till nästa regeringsförhandlingar.

– Det finns ansvarstagande politiker i det här landet och det är viktigt att involvera alla riksdagspartier i den här frågan.

Radar: - rättsväsendet inför hårda sparkrav

Programmet är inte längre tillgängligt

Henriksson säger att oberoende av vem som sitter i nästa regering ska det finnas vetskap om resursläget och vad som måste åtgärdas i nästa regeringsprogram.

– När vi lever i en demokrati är det inte bara ett parti som dikterar utan man måste komma överens. Det är också därför som vissa saker tar tid.

Läs också:
Falskt barnbarn åtalas äntligen