Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Våra grannars vägglöss har kommit till oss!

Från 2014
Leksakssäng
Bildtext Vi har vägglöss!
Bild: Johan Lindholm / Yle

Vi har hittat vägglöss i vår lägenhet och vi tror att de har kommit via grannarna som vi bor vägg i vägg med. På vems ansvar ligger utrotning av lössen?

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet, svarar:

I ett bostadsaktiebolag är det bolaget som ska utrota vägglössen om de kommer via konstruktionerna. Oftast handlar det just om att de kommer via väggarna eller genom luftventilationskanalerna.

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet
Bildtext Marina Furuhjelm, jurist
Bild: YLE / Peter Fahllund

För bolaget gäller det att anställa en firma som kommer och utrotar lössen. Man kan göra det genom att bespruta dem eller med hjälp av nyare metoder, då man t.ex. med värme får lössen att försvinna.

Om man sedan är tvungen att göra dig av med lösöre på grund av lössen är det invånaren själv som står för de kostnaderna.

Över lag är det svårt att med säkerhet kunna fastställa exakt vilken lägenhet vägglössen kommer ifrån, därför är det inte särskilt sannolikt att bolaget kan kräva att någon viss invånare står för utrotningskostnaderna eller skadeståndet. Det viktigaste är trots allt att skadeinsekterna utrotas och det ligger i bolagets intresse.

Det är mycket viktigt att man genast då man märker att det finns vägglöss eller andra kryp i hemmet, tar kontakt med disponenten så att de får vetskap och kan påbörja utrotningen.

Frågan om vägglöss är något som disponenter med jämna mellanrum stöter på. Dessutom har problemet ökat i och med att folk allt mer köper begagnade kläder och möbler, där det färdigt kan finnas småkryp.

Ett gott råd är att alltid komma ihåg att tvätta loppiskläder varmt före man börjar använda dem och vrid och vänd på alla soffdynor före du börjar använda den, för att upptäcka eventuella ägg och larver!

Har du problem med grannen? Ställ din fråga här.

Läs övriga frågor och svar i Radiohusets Grannakuten:
Får man ockupera hissen när man flyttar?
Får man begrava husdjur på en radhusgård?
Du kan inte förbjuda någon att röka på balkongen!
Jag får inte låna grannens bilplats trots att den står tom!
Mina grannar har ljud, får man det?
Massor av katter förstår livet för grannskapet
Villagrannen hugger ved när jag vill ta sovmorgon!
Hunden skäller konstant, grannen tror mig inte!

Mer om ämnet på Yle Arenan