Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Sänk skatten för exportindustrin"

Från 2014
Uppdaterad 19.01.2015 10:58.
Eero Heinäluoma
Bildtext När exportindustrin mår bra drar hela samhället nytta av pengarna, tycker Heinäluoma.
Bild: Yle

Riksdagens talman Eero Heinäluoma säger att det var ett misstag av regeringen gå in för sänkt samfundsskatt för samtliga företag. Heinäluoma anser att åtminstone en del av den miljard, som gick skattebjörnens nos förbi, borde ha styrts direkt till exportindustrin.

Exportindustrin fortsätter att hosta. Konjunkturutsikterna för vintern är svaga och nya uppsägningar är att vänta, varnade Finlands näringsliv EK i sin konjunkturbarometer i början av november. Tillväxten stampar på stället och regeringens verktygsback är tom, ansåg arbetsgivarnas EK.

"Hela samhället drar nytta"

Den tidigare socialdemokratiska finansministern Heinäluoma vill ge exportindustrin en extra skjuts framåt. Det svängrum som sänkningen av företagsskatten gav har inte använts optimalt, anser Heinäluoma.

- Om vi hade koncentrerat åtminstone en del av de här pengarna till exportindustrin och sänkt energiskatterna så tror jag att resultatet hade varit bättre, säger Heinäluoma. När exportindustrin mår bra drar hela samhället nytta av pengarna!

Tror på Talvivaaras idé

Heinäluoma efterlyser nytänkande och investeringar i både gammal och ny exportindustri. När det gäller nya exportframgångar tänker Heinäluoma bland annat på arktisk marinteknologi och så kallade gröna koncept inom gruvindustri. Heinäluoma hör alltså till dem som tror på gruvbolaget Talvivaaras idé. Talmannen medger att projektet körde i gång för snabbt och att miljöfrågorna inte var tillräckligt genomtänkta.

- Men idén och teknologin har en framtid, säger Heinäluoma. Samtidigt är det viktigt att staten fortsätter att leta efter en ny ägare som är villig att fortsätta driva gruvan, betonar Heinäluoma.

- Den här processen kan ta tid. För STX-varvet i Åbo tog det ett år innan vi hade en acceptabel lösning, påminner Heinäluoma.

"Hälsovårdsreformen går i mål"

Regeringen har ofta kritiserats för att vara svag. Talmannen Heinäluoma har en lite annan syn på regeringen..

- Efter förtroendeomröstningen för en dryg vecka sedan kunde man se hur lättnaden spred sig i riksdagen, säger Heinäluoma. Det är nu klart att regeringen sitter kvar fram till riksdagsvalet.

Heinäluoma avvisar allt prat om att regeringen skulle vara kraftlös och vila på sina lagrar fram till riksdagsvalet.

- Nej, regeringen har en egen majoritet i riksdagen. Det är en knapp majoritet på tre ledamöter, men det är en majoritet, säger Heinäluoma.

- Det verkar till och med som om den stora social- och hälsovårdsreformen skulle gå i mål, säger Heinäluoma. Jag tror att lagförslaget kommer till riksdagen ännu under detta år.

Diskussion om artikeln