Tre års arbete med äggrättegång
Karlebybon Harri Hongell är expertvittne i rättegången kring äggsamlaren från Närpes. Under nästan tre års tid har han jobbat heltid med att förbereda sig, genom att studera varenda en av de nästan 9 000 äggen.

Dyrt expertvittne i äggrättegången
På fredagen hördes natuskyddsbiologen Harri Hongell som är åklagarnas expertvittne under rättegången i Vasa. Det visar sig att han har jobbat heltid med den här saken i nästan tre års tid, på statens bekostnad.
Hans syn på olagligt äggplockande är fördömande.
- Det kan vara mycket farligt. Det beror naturligtvis på hur många ägg man tar från naturen. Men om man samlar från ett och samma område år efter år kan det få stor inverkan på naturens mångfald.
Färre fiskgjusar i Österbotten
Det har blivit flera hundra timmars arbete efter pensioneringen.
Det var just det som den misstänkte 30-årige Närpesbon hade gjort. Till exempel hade han besökt två österbottniska fiskgjusbon. Han tog ägg ur vardera bo och ett av dem övergavs efter besöket, enligt Harri Hongell.
I tingsrätten kom det också fram att Hongell var med redan hösten 2011 då tullen gjorde en razzia hemma hos Närpesbon.
Din arbetsgivare under de senaste åren har varit NTM-centralen i Karleby. Men du fick ett specialuppdrag för några år sedan. Hur länge har du jobbat med den här samlingen på heltid?
- I ungefär två år. Nu är jag pensionerad, men har fortsatt jobba med de här äggen. Det har blivit flera hundra timmars arbete efter pensioneringen.
Så man kan säga att du har jobbat med det här i tre år?
- Ja, nästan.
Det kom fram en hel del annat intressant också under fredagens muntliga förhör med Harri Hongell. Som att Hongell ser Närpesbons samling som vetenskaplig.
Det här kan man inte kalla för en hobby.
- Jag har egentligen inte hittat några fel i artbestämnningen eller dokumentationen. Det här kan man inte kalla för en hobby. Samlandet har varit mycket omfattande, i syfte att få samlingen så komplett som möjligt med avseende på ägg från nordiska fågelarter.
"Ringmärkare för att kunna samla"
Närpesbon hade licens för ringmärkning. Hongell, som är ringmärkare på högsta möjliga nivå, utgår från att Närpesbon skaffat sig ringmärkningslicensen för att kunna röra sig i känsliga naturområden utan att någon ska misstänka honom för att vara en äggsamlare.
I samlingen fanns många kompletta äggkullar, och flera kom från utrotningshotade fåglar. Två kullar kom från de mest utrotningshotade, de som tillhör klassen "extremt hotade".
Försvaret hittade misstag
Hongell stärkte åtalet genom att lägga fram sina fakta. Samtidigt försökte försvaret påvisa att han inte var helt trovärdig. Till exempel kunde försvararen Kenneth Peth, tillsammans med den misstänkte, peka på åtminstone ett misstag i Hongells arbete. Det gällde ett par ägg från sångsvan och deras värde.
Vidare ifrågasatte försvaret om Hongell faktiskt har artbestämt 10 000 ägg i naturen, som han sade att han har gjort.
- Har du några bevis för det?, frågade den misstänkte.
- Jo, jag har fört anteckningar på min dator. Men jag har inte noterat alla artbestämningar.
Rättegången fortsätter nästa vecka.