Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Förslag: slutflaggat i Hangö vattentorn

Från 2014
Vattentornet och kyrkan i Hangö.
Bildtext Det är inte bra för vattenförsörjningen eller arbetssäkerheten att flagga i vattentornet.
Bild: Yle/Marica Hildén

Det är farligt att hissa och hala flaggan i Hangö vattentorn och definitivt inget uppdrag för höjdrädda. Det är inte heller bra för vattenförsörjningen. Därför ska tekniska nämnden nu ta ställning till ett förslag om att den finska flaggan ska sluta vaja där under flaggdagar.

"Vattentornet är ingen flaggstång, varför flaggningen inte är obligatorisk", står det i det förslag som tekniska nämnden ska ta ställning till på sitt möte den 19 november.

Utsikt över Hangö och Västra hamnen
Bildtext Flagghissaren har -då vädret är vackert- en fantastisk utsikt från vattentornet.
Bild: YLE/Petra Thilman

För tillfället hör vattentornet till en av Hangö stads officiella flaggplatser. Men det är ingen lätt match att hänga upp en flagga där. Först ska flagghissaren ta sig upp med hiss och sedan via branta trappor upp till nästa avsats. Efter det ska personen, med flaggan som bagage, upp för en stege vidare till en avsats vid urtavlan. Därifrån går färden ännu upp till en taklucka längs en stege till - det här sker med en säkerhetssele på. Om det regnar eller snöar så väller nederbörd in i tornet, vilket ger fukt i konstruktionerna.

Det är en gårdskarl inom staden som hissat och halat flaggan.

Enligt förslaget till tekniska nämnden påpekas ändå att flaggningen verkar vara viktig för kommuninvånarna och är ett slags symbol för självständigheten.

Men trots det så anser nu beredningen att flaggningen i vattentornet inte är bra ur säkerhetssynpunkt, varken då det gäller arbetsskyddet eller vattenförsörjningen. Så förslaget är därför att det nu ska bli slut på det här.

Diskussion om artikeln