Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Philae vilar – men hann skicka data

Från 2014
Uppdaterad 15.11.2014 10:05.
Landaren Philae på väg mot kometen.
Bildtext Philae på väg att landa på kometen.
Bild: ESA / ATG Medialab

Europeiska rymdorganisationen ESA:s landare Philae har slut på energi men innan den kopplades i stand by-läge hann den leverera all data som väntades.

På fredagskvällen upprättades kontakt med landaren Philae som på onsdagen landade på en komet. Man befarade att batterierna skulle ta slut innan all insamlad data kunde laddas ner till jorden eftersom Philae landade i solskugga och därför inte får lika mycket energi från sina solpaneler som planerat.

Enligt ESA:s representant Stephan Ulamec hann Philae trots den låga batterinivån skicka över all information innan den kopplades i viloläge. Han anser att apparaten presterade fantastiskt under svåra förhållanden och att man kan vara stolt över den vetenskapliga framgång Philae har levererat.

I fortsättningen är det bara möjligt att få kontakt med landaren om dess solpaneler får tillräckligt mycket ljus. ESA skickade i går kväll kommandon till Philae som ska få den att vrida på sig så mycket att panelerna får mera solljus. Nästa chans att kommunicera med Philae är under dagen på lördagen då rymdsonden Rosetta är i en lämplig position för kommunikation.

Att ändra position på solpanelerna räcker ändå nödvändigtvis inte för att hålla Philae med tillräckligt energi.

Philae har under tre dagar tagit foton, undersökt kometens sammansättning, temperatur och atmosfär.