Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA skänker miljarder till klimatfond

Från 2014
USA:s president Barack Obama under G20-toppmötet i Brisbane.

USA:s president Barack Obama lovar 3 miljarder dollar, det vill säga cirka 2,4 miljarder euro till FN:s klimatfond. Pengarna ska användas till att hjälpa fattiga länder att anpassa sig till de svårigheter som klimatförändringen bär med sig.

Obama gav löftet under G20-ländernas toppmöte i Brisbane i Australien. De tre miljarderna fördubblar fondens tidigare summa.

Pengarna ska användas för att bygga varningssystem, tålig infrastruktur och skydd mot stormar. Dessutom ska man hjälpa jordbrukare att odla tåligare arter och utveckla metoder för att minska på koldioxidutsläppet samt investera i renare energiformer.

Obamas uttalande kan ses som ett budskap till Tony Abbott, G20-mötets värdlands premiärminister. Abbott har nämligen tidigare i år avskaffat en miljölag som kopplar en separat skatt till stora koldioxidutsläpp. Samtidigt minskade han satsningarna på förnybar energi.

Det här är redan den andra miljönyheten Obama kommer med den här veckan. Tidigare i veckan meddelade han att USA och Kina har nått ett avtal om att minska utsläppet av växthusgaser. Enligt Obama kommer USA att minska på utsläppen med minst en fjärdedel till 2025 och Kina har förbundit sig till att inte längre öka utsläppen efter 2030.