Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oivo: Släng Mixus julgran redan före julen

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 16:26.
mikael oivo
Bildtext Mikael Oivo har har tappat förtroendet för Finlands julgranstaktik.

Med julgranstaktiken har Finland ofta hållit mer boll än motståndarna, men målen framåt har varit för få samtidigt som Finland har släppt in för många bollar. Nu är det dags att byta taktik.

Finland har ägt bollen mer än motståndaren i samtliga kvalmatcher förutom mot Rumänien. Mot Färöarna var bollen Finlands under 67% av matchen, mot Grekland 51% och mot Ungern 56%. Mot Rumänien ägde Finland bollen under 48% av matchen.

Efter förlusterna mot Rumänien och Ungern har chefstränaren Mixu Paatelainen sagt att Finlands spel i sig har varit positivt. Som bekant är det ändå inte bollinnehavet utan målen som avgör matchen.

Finlands mittförsvar kunde må bra av att förstärkas med en spelare som är bra på huvudet

Finland saknar kyla i målchanserna

Mot Ungern tillföll de bästa chanserna ytterbacken Jere Uronen och defensiva mittfältaren Markus Halsti. Hade renodlade anfallare eller offensiva mittfältare förvaltat chanserna bättre? Kan det vara så att Finlands taktik leder till att fel spelare får målchanserna?

Finlands försvar är sårbart

Mittbackarna Niklas Moisander och Joona Toivio har spelat bra och säkert när Finland har ägt bollen. Men i försvarssituationer har duon varit bräcklig, som när Ungerns Zoltan Gera nickade bollen i mål trots att både Moisander och Toivio försökte rensa undan bollen. Tidigare i matchen fick den långa mittfältaren Tim Sparv ofta hjälpa till när det gällde att bryta med huvudet.

När motståndaren kontrar blir Finlands mittbackar ofta för ensamma i och med att ytterbackarna har i uppgift att medverka aktivt i anfallsspelet. De defensiva mittfältspjäserna har inte lappat tillräckligt noga bakom ytterbackarna - även om, eller kanske just för att de är tre till antalet. Ansvarsrollerna har inte alltid varit helt tydliga i situationer där Finland har blivit av med bollen och motståndaren har kontrat snabbt.

Två anfallare och tre mittbackar – klarare kapellmästarroll åt Eremenko

Kunde Finland tänka sig att öka på antalet spelare i anfallet och försvaret, med risk för att ge upp en del av bollinnehavet? Knappast Paatelainen som har nött in julgranstaktiken sedan han tog över för 3,5 år sedan, men kanske en annan tränare?

Finland har inga targetspelare av världsklass, men nog snabba och riktigt duktiga målspottare i Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo. Både Pukki och Pohjanpalo skulle trivas bättre i ett tvåmanna anfall.

Exempel på hur Finland kunde ställa upp - utan julgran.
Bildtext Exempel på hur Finland kunde ställa upp - utan julgran.

Finlands mittförsvar kunde må bra av att förstärkas med en spelare som är bra på huvudet. En trio bestående av Niklas Moisander, Joona Toivio och Juhani Ojala kunde klara av att stoppa motståndarens kontringar och samtidigt rensa undan bättre med huvudet än Moisander och Toivio ensamma.

Roman Eremenkos rätta roll på de centrala grenarna av julgranen har diskuterats en hel del. Finlands i särklass bästa spelare skulle vara värd en klarare roll som kapellmästare för landslaget. Ett tremannamittfält bestående av två defensiva pjäser (till exempel Tim Sparv och Markus Halsti) och en anfallsinriktad Eremenko i en fri roll kunde fungera hur bra som helst. Om Finland behöver jaga mål kan man dessutom ersätta en av de defensiva mittfältarna med en mer anfallsinriktad spelare (till exempel Alexander Ring eller Riku Riski).

I en 5-3-2 formation skulle ytterbackarnas roll vara ungefär densamma som nu, med den skillnaden att Finland med säkerhet har minst tre man i försvaret även när motståndaren kontrar snabbt. Jere Uronens och Kari Arkivuos kvaliteter lämpar sig väl för offensiva ytterbacksroller.