Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norska Telenor misstänks för mutor i Uzbekistan - presidentdottern gagnades

Från 2014
Uppdaterad 15.11.2014 22:51.
Den uzbekiska diktatorsdottern Gulnara Karimova.
Bild: EPA / Sergej Ilnitsky

Den norska telekomjätten Telenor misstänks för mutaffärer i Uzbekistan - det vill säga för en liknande korruptionsskandal som svensk-finska Telia Sonera tidigare. Det är den norska tidningen Klassekampen som kommer med avslöjandet.

Tidningen publicerar dokument som visar att Telenor, via ett delägt bolag i Uzbekistan - Vimpelcom - ska ha betalat mutor för att komma in på marknaden i Uzbekistan. Också i det här fallet är det dottern till Uzbekistans diktatoriske president Islam Karimov som ska skott sig på mutorna.

I Telia Sonera-härvan ska dottern Gulnara Karimova via mellanhänder och bolaget Takilant i Gibraltar ha fått över 200 miljoner euro. Nu rör det sig enligt Klassekampen om 20 miljoner euro som via Takilant sannolikt kommit presidentdottern till godo.

Telenors kommunikationschef Glenn Mandelid säger till nyhetsbyrån AFP att Telenor endast är minoritetsägare i Vimpelcom, så det är dess ansvar att allt går rätt till. Vi har nolltolerans för korruption på Telenor, säger Mandelid.

Då Telia Soneras började misstänkas för mutor 2012 förnekade Telenor att man skulle syssla med samma sak i Uzbekistan. Telia Soneras ledning - med vd:n Lars Nyberg i spetsen - tvingades senare avgå till följd av skandalen.