Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Magnums och Knight Riders skapare Glen Larson död

Från 2014
Uppdaterad 16.11.2014 12:08.

Den amerikanske TV-producenten och manusförfattaren Glen Larson är död. Han var mannen bakom en rad av 1970- och 80-talens TV-serier, av vilka många fått kultstatus.

Den 77-årige Larson avled i fredags i Santa Monica i Kalifornien, uppger hans son. Han led av cancer i matstrupen.

Glen Larson inledde sin karriär i show business på 1950-talet, som sångare och låtskrivare i gruppen Four Preps. I mitten av 60-talet övergick han till TV-mediet. Under de följande decennierna skrev och producerade han en lång rad TV-serier.

Genom en blandning av spänning och humor nådde Larsons produktion en stor publik i alla åldersgrupper. Även i Finland torde de flesta 30- till 60-åringar ha minnen av någon av Glen Larsons tv-serier.

Till Larsons tidiga skapelser hörde westernskildringen Alias Smith & Jones, som han dock snabbt överlät åt andra manusförfattare. En stor framgång blev polisserien McCloud, där Dennis Weaver gestaltade en New Mexico-bördig sheriff i stetsonhatt på permanent "studiebesök" i New York.

Sin kanske största succé nådde Larson med den till Hawaii förlagda deckarserien Magnum P.I, med den mustaschprydde Tom Selleck i huvudrollen. En serie som Yle nödgades att visa först närmare midnatt på grund av dess föregivna våldsamhet.

Den mest omtyckta av Larsons TV-serier här hos oss var nog (åtminstone bland yngre tittare) Knight Rider, även kallad Rättvisans riddersman, där hjälten Michael Knight, spelad av David Hasselhoff, bekämpade brottsligheten med hjälp av den talande bilen KITT.

Larson skapade även originalversionen av science fiction-serien Battlestar Galactica. Serien upphörde redan efter den första säsongen 1978-79, men återkom i en helt ny skepnad på 2000-talet.

Glen Larson komponerade också musiken till vissa av sina framgångar, exempelvis titellåten till Knight Rider som ofta använts i samplad form. Orkesterintrot till Battlestar Galactica förskaffade honom en Grammy-nominering.

Trots sin publikgunst vann Larson aldrig något Emmy-pris, även om han nominerades tre gånger. Själv tog han saken lätt, och sade att det för honom räckte att kunna glädja TV-tittarna.

Länk till personens Twitterprofil.