Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen censurerade naken kvinna i konstverk

Från 2014
Uppdaterad 16.11.2014 18:41.
Slutscenen i konstverket Ceci n'est pas pas mon corps censurerades av Helsingforspolisen.
Bildtext Konstnären Dries Verhoeven överraskades av censuren i Helsingfors.
Bild: Yle / Niklas Evers

Den internationella teaterfestivalen Baltic Circle har av polisen tvingats att censurera den sista scenen i verket Ceci n'est pas… som visas vid Glaspalatset i Helsingfors under söndagen.

Polisen förbjöd festivalen att visa scenen i sin ursprungliga form med hänvisning till lagen om sammankomster. Enligt polisen är scenen, som utgörs av en äldre kvinnlig skådespelerska som sitter naken i en glasvitrin, olaglig.

Skådesspelaren likställs med en blottare

Polisen anser att scenen uppfyller kriterierna för offentlig kränkning av sedligheten. I praktiken likställs skådespelaren då med en blottare.

Enligt Tuomo Tuohimaa vid Helsingforspolisen är det klart att en naken kvinnlig skådespelare skulle väcka anstöt till exempel bland förbipasserande barnfamiljer.

Konstverket Ceci n'est pas pas mon corps, en del av Baltic Circle teaterfestivalen år 2014.
Bildtext Såhär ser det ocensurerade konstverket ut.
Bild: Willem Popelier

Verket ställdes ut i samband med teaterfestivalen Baltic Circle. Festivalarrangörerna har släppt en kopia av polisens beslut.

På grund av polisens nekande beslut tvingades arrangörerna klä på kvinnan underkläder. Scenen har visats på andra håll i Europa och då har kvinnan fått vara naken.

Föreställningen, som visades för första gången i Amsterdam i maj ifjol, har tidigare gästat bland annat Österrike, Frankrike, Tyskland och Schweiz.

Verket Ceci n'est pas pas mon corps (svenska: Det här är inte min kropp) av kostnären Dries Verhoeven har visats utanför Glaspalatset sedan den 9 november. Verket visar under åtta dagars tid upp ovanliga människoindivider. Den sista scenen i verket presenterar människans sinnebild om den åldrande människokroppen.

Teaterfestivalen Baltic Circle ordnas årligen i Helsingfors. Festivalarrangörerna kommer att lämna in ett besvär till förvaltningsdomstolen över polisens förbud, eftersom de upplever att Dries Verhoevens yttrandefrihet kränks av beslutet.