Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Liberias julönskan: Noll nya ebolafall

Från 2014
Uppdaterad 17.11.2014 12:17.
En man går förbi en vägg med texten "Stop Ebola" i Liberias huvudstad Monrovia den 6 oktober 2014.

Liberia har satt upp ett mål för att stoppa ebolaepidemin som härjar i landet. Landet försöker att få ner antalet nya fall till noll fram till den 25 december. President Ellen Johnson Sirleaf offentliggjorde målet i ett radiotal på söndagen.

Liberias hälsomyndigheter meddelade tidigare i veckan att antalet nya fall på den senaste tiden har sjunkit signifikant. Som mest registrerades 500 nya fall om dagen. Nu ligger siffran kring 50. Det nya målet är ett tecken på att myndigheterna tror på att de kan besegra epidemin.

Minst 2812 personer har dött av ebola i Liberia. Sammanlagt har sjukdomen dödat minst 5165 personer i Liberia, Sierra Leone och Guinea.

Kina skickade 160 hälsovårdare

På söndagen skickade Kina 160 hälsovårdare till Liberia. De ska bygga upp en ebolaenhet och driva den. Kliniken byggs i cement så att det blir ett ”bestående arv”, konstaterade Kinas ambassadör i Liberia.

Kliniken är värd 41 miljoner dollar, det vill säga nästan 33 miljoner euro. Kina hoppas att den står klar och kan tas i bruk inom tio dagar.

Kina är Afrikas största handelspartner och har lovat att bidra med sammanlagt 122 miljoner dollar, allstå kring 98 miljoner euro för kampen mot ebola i Västafrika.

Europeiska unionen donerar en miljard euro till Västafrika och USA dryga 281 miljoner. Världsbanken har lovat att bidra med dryga 321 miljoner och Afrikanska utvecklingsbanken med 180 miljoner.