Kvinnocenter för invandrare planeras i Borgå
Vad får invandrarkvinnor för service i Östnyland? Vad skulle kunna bli bättre? Det här är frågor som kartläggs som bäst.
Sally Armbrecht, som själv är invandrare, ska intervjua andra invandrarkvinnor i Borgåregionen. Tanken är också att tala med nyckelpersoner som jobbar med invandrare. Armbrecht är i startgroparna med sitt arbete.
Initiativtagare till kartläggningen är föreningen Nicehearts i Vanda som planerar att utöka sin verksamhet till Östnyland, främst till Borgå, men också till Sibbo och till Lovisa. Konceptet med ett kvinnocenter har visat sig vara så lyckat att det finns en vilja att sprida det till andra delar av landet, säger Nicehearts verksamhetsledare Johanna Sjöholm.
Verksamheten inom Nicehearts är ett sätt att fånga upp invandrarkvinnor som riskerar att marginaliseras, säger Sjöholm. Målet är att få alla att integrera sig i det finländska samhället. Andra invandrare som redan har integrerat sig ska fungera som mentorer.
Luckan i Borgå är också med på ett hörn. Liselott Sundbäck jobbar som koordinator för Fikaprojektet, som också är mentorverksamhet för invandrare. Hon sitter också i styrgruppen för kartläggningen.
Kartläggningen ska vara klar i mars nästa år. Den egentliga verksamheten kommer tidigast i gång år 2016. I planerna finns att grunda ett kvinnocenter i Borgå. En del verksamhet ska också placeras i Sibbo och Lovisa. Nicehearts planerar också att starta en mentorverksamhet där invandrare stöder andra invandrare.
Sally Armbrecht säger att hon gärna skulle ha velat ha stöd av en annan invandrare eller en central som skulle ha helhetskontroll över de stödformer en invandrare kan få. Armbrecht fick till exempel aldrig veta att hennes amerikanska körkort inte längre dög i Finland efter fyra år.