Bonden mår dåligt

Tobias och Erika Dahlboms vardag på hönsgården i Pörtom i Malax är full med arbete från morgon till kväll. Förutom höns odlar paret också sockerbetor. Tobias tog över gården efter sin far för tolv år sedan och Erika förestår byns enda butik. Båda älskar sina jobb, men trots det är vardagen tung. Sedan 2006 har kostnaderna stigit samtidigt som inkomsterna inte har gjort det.
- Vi börjar nog vara i det skedet när det är fråga om är vi ska vara med eller inte längre, säger han.
Arbetshälsovården slår också larm. Gunilla Keitel som är företagshälsovårdare i Lovisa är speciellt orolig för hur det går för unga lantbrukare, som har tagit över hemgården.
- Depressioner och sömnlöshet är symptom på att man mår dåligt av att hela tiden måsta oroa sig över hur man ska klara ekonomin, säger hon.
Ett halvt år utan lön
Nästa år blir ännu tyngre för många, eftersom Lantbrukscentralen har beslutat att skjuta upp nästa års utbetalningar av EU-stödet till år 2016. I praktiken är det samma sak som om en vanlig löntagare skulle få sin löneutbetalning förskjuten med ett halvt år.
- Det betyder att man måste gå till banken och begära pengar för att klara uppehället, säger Holger Falck, som är ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.
Sök hjälp i tid
Det är viktigt att kontakta experter för råd och stöd genast när ekonomiska problem uppstår. Finska hushållningssällskapet bistår med rådgivning. Att samla kreditgivare, bokförare och rådgivningens ekonomirådgivare för att gå igenom vad som kan göras åt situationen är det bästa man kan göra. Sämsta lösningen är att försöka klara sig själv utan att tala om problemen.
Framtidstro trots allt
Trots de dystra tiderna inom lantbruket finns det unga som vill gå i föräldrarnas fotspår och fortsätta driva jordbruk och djurhushållning. Tom Lundström och Linda Fröberg hör till dem. Båda studerar som bäst till lantbrukare på Västankvarn gård i Ingå vid yrkeshögskolan Novia.
Tom är från Pargasgården Domarby Östergård och hoppas bli den tolfte generationen att driva gården.
Linda som kommer från Fräsars gård i Kyrkslätt har inte ännu bestämt sig för om hon ska ta över hemgården eller inte, men hon vet att hon vill jobba i jordbruksbranschen. I Närbild berättar ungdomarna om sina drömmar och förhoppningar inför framtiden.
Närbild måndag 17.11 kl 20.00 i Yle Fem.
Sänds även i Yle Fem, tisdag 18.11.2014 kl. 17.25.