Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HS: I S:t Petersburg arbetar 200 med att hylla Putin

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

I ett hus i norra S:t Petersburg arbetar 200 människor sju dagar i veckan dygnet runt med att propagera för Putin och emot USA på internet. Helsingin Sanomat har träffat en person som tidigare arbetade för centret.

Nättrollen vid centret arbetar med att framställa den ryska regimen i positiv dager i olika kommentarfält på internet, samtidigt som de kritiserar USA.

Aleksej Kuznetsov jobbade tidigare för ett av centrets projekt.

- Trollen är helt vanliga människor som gör ett tråkigt jobb och skriver vad de blir kommenderade att skriva, säger han till Helsingin Sanomat.

Han berättar att hans vän jobbade med att skriva kommentarer i ett par månader. Arbetsturerna är tolv timmar långa, och pauserna är få.

- Min vän stöder Putin, men att hylla Putin i tolv timmar blir tråkigt i längden.

Tiotals medier under lupp

Kuznetsov förklarar att man genom att kommentera försöker få läsaren att tolka en text på rätt sätt. Sammanlagt följer centralen med mellan 30 och 40 medier. Radiokanalen Eho Moskvy och dagstidningen Novaja Gazeta som är regimkritiska följs extra noga.

Förutom trollandet håller informationscentret också på med flera andra projekt. Tidningen Delovoi Peterburg uppger att centret bland annat styr nätsidor som framställer sig som ukrainska och har en pro-rysk nyhetsagenda.

Kuznetsov jobbade själv för tidningen Nevskie Novosti som talade för S:t Petersburgs stadsförvaltning och mot oppositionen. Målet var att samla information från de olika stadsdelarna och se till att Putins parti Det enade Ryssland vann stadsdelsvalet i september.

- Vi tog reda på vad som hände i de olika stadsdelarna. Vem som var inblandad i korruption, vem som gick att köpa, vem som inte gick med på det, vem väljarna röstar på utan att resultaten rättas till och vem som tänker rätta till sin röstmängd, förklarar Kuznetsov för Helsingin Sanomat.

I intervjun beskriver Kuznetsov sig som en liberal inom systemet, som stöder en del av Putins beslut, men inte alla.

Enligt Kuznetsovs uppgifter arbetar trollen inte med utländska webbsidor. Helsingin Sanomat har ändå hittat en annons på en rysk arbetsförmedlingssajt, där företaget som har anställt trollen söker arbetstagare som kan engelska.

Läs också:
Finland visar symptom på propagandakriget
Propagandan fick ett uppsving i och med Ukrainakrisen

Diskussion om artikeln