Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Polisen måste locka invandrare till polisyrket"

Från 2014
Uppdaterad 17.11.2014 13:05.
ahmed hassad
Bildtext Ahmed Hassan

Det behövs poliser med annan kulturell bakgrund än finsk. Men inträdeskraven till Polisyrkeshögskolan måste vara de samma för alla. Det säger helsingforsaren Ahmed Hassan.

Diskussionen om representation bland poliserna borde ha startat för länge sedan, anser Hassan.

- Att ha poliser av andra etniska bakgrunder skulle underlätta polisens arbete. Det skulle minska invandrarnas fördomar gentemot polisen, säger Hassan.

Han minns en händelse från tonåren i östra Helsingfors där han och några vänner spelade fotboll.

- Då kom ett gäng skinnskallar för att slå oss. Året var 1997 och polisen, som var på plats, stod bara där och gjorde ingenting. Det var en händelse som kanske väckte oro för polisens agerande. Är de emot oss eller är de för oss?

Familjerna påverkar yrkesval

Det största problemet, enligt Hassan, är förståelsen mellan invandrare och poliser. Hassan får ofta höra om missförstånd som sker när han samtalar med vänner och bekanta.

- I konflikter mellan polis och invandrare är det största problemet att det saknas kulturell förståelse. Därför borde polisen också satsa på att locka invandrare till poliskåren. Så är det redan i England, Sverige och andra nordiska länder, säger han.

Hassan, som tidigare varit fotbollstränare, har ofta hört unga säga att de vill bli poliser. Problemet är att många upplever att det är för svårt att bli antagen till högskolan. Enligt Tanja Martikainen vid Vandapolisen är orsaken till att så få poliser har invandrarbakgrund de stränga språkproven. Borde man alltså lätta på språkkraven i inträdesprovet?

- Nej, jag tycker inte att man ska lätta på kraven. Det ska vara rättvist för alla. Det är som att komma in på universitet, så invandrare ska inte ha det lättare att komma in.

Men det finns andra sätt att locka unga med invandrarbakgrund att utbilda sig till polis, säger Hassan. Prata med dem och prata med deras familjer.

- Det är ett beslut som ofta kommer från familjen och hemmet. Vad vill mina barn bli i framtiden? Bland många invandrare är yrken som läkare och jurist viktiga, men det kommer ofta från familjen. Jag är säker på att det finns många unga finländare med invandrarbakgrund som vill bli polis.

Läs också:

Finlands invandrartätaste stad saknar poliser med invandrarbakgrund

Mer om ämnet på Yle Arenan