Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Om Schopenhauer, Latour och att få stånd på en teaterscen

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 23:09.
Kollektivet: Samtal med Iggy Malmborg om hans nya performance "b o n e r" - Spela upp på Arenan

När jag var på teaterfestivalen Baltic Circle i Helsingfors såg jag bl.a. Iggy Malmborgs soloperformance b o n e r. Jag blev djupt imponerad av hans föreställning, eller verk som han föredrar att kalla det. Verket väckte många frågor i mig. Så jag stämde träff med honom dagen efter för att få svar på några av dem.

Iggy Malmborg i sin performance boner
Bildtext Iggy Malmborg gråter
Bild: Baltic Circle/Tani Simberg

Verket består av en filosofisk del och en praktisk del. Den praktiska delen bestod av tre försök att nå ett sinnestillstånd som skulle förkroppligas på scen: att gråta så att tårarna rinner, att rodna och att få stånd. Det gick så där. Första gången.

Andra gången använde han medel som hjälpte honom på traven. Och ser man på: det är betydligt lättare att gråta med tigerbalsam under ögonen, att rodna medan man blåser upp tiotals ballonger och att få stånd med hjälp av Viagra. Men samtidigt kändes det, ja, oäktare kunde man kanske säga.

Den filosofiska delen behandlar tingen som omger oss. Tingen som råkar finnas på en teaterscen: ventilationen, brandsläckaren, högtalaren, lampan, sladden. Eller tingen som formar en teaterscen: väggar, ridåer, golvet. Alla dessa ting kallas för agenter. Också Iggy Malmborg själv är ett tingest bland de andra tingesten. Han är också en agent.

Verket strävar till att studera vad som är närvarande. Varför är de där? Vad gör de? Och kanske t.o.m. hur påverkar de de övriga komponenterna? Hur kontrollerar golvet vad människorna som står på det gör?

Iggy Malmborg i sin performance boner
Bildtext Iggy Malmborg in action
Bild: Baltic Circle/Tani Simberg

Iggy Malmborg

- Född 1987
- Bor i Malmö
- Gick i Teaterhögskolan i Malmö (2006 - 2010)
- Frilansskådespelare och performanceartist
- Jobbar både som soloartist och i grupp
- Älskar teaterns black box
- Jobbar med olika stilar och ämnen

Apropå ting som agenter tänkte jag direkt på den tyska filosofen Immanuel Kant och hans Das Ding an sich eller tinget i sig som man säger på svenska. Var det månne i dessa banor Iggy Malmborg tänkte? Han förnekade bestämt. Däremot förde han en annan filosof på tal: fransmannen Bruno Latour och hans Actor-Network Theory (ANT). Teorin går kort sagt ut på att det inte finns självklara sätt varpå saker och ting ska vara, det är hela tiden en fråga om processer, rörelse och blivande. Istället för att tänka människor och ting som separerade öppnar ANT för nya sätt att tänka världen. Förutsatt att vi istället ser allt som processer, flöden, relationer och kopplingar.

När Iggy Malmborg inte uppträder solo agerar han tillsammans med tysken Johannes Schmit i performance-duon White on White. White on Whites mål är omvandlingen av teorierna bakom klassiska Critical Whiteness Studies till en produktiv kraft på estetikens fält. Mycket känd blev deras performance White on White #3 - a non-controversial shit in the black box. Som ett element i performancen sket de på scenen, bokstavligen.