Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Svenskarna hälsar med en kram

Från 2014
Uppdaterad 17.11.2014 13:46.
Två kvinnor kramas
Bildtext Framförallt unga väljer ofta kramen som hälsning
Bild: Yle

Kramen är den vanligaste hälsningen i Sverige, visar en undersökning som Svenska Dagbladet har gjort.

Traditionellt har kramen varit reserverad för familjen och de närmaste vännerna men i dag hälsar 42 procent med en kram också på bekanta, visarSvD:s Sifoundersökning. Den nästvanligaste hälsningen är ett vanligt hej eller någon annan hälsningsfras och på tredje plats kommer handslag.

Kramen för fysisk för flera

Det finns både för- och nackdelar med att kramas mer, säger Per Johnsson, legitimerad psykolog och prefekt vid psykologiska institutionen vid Lunds universitet.

- Det goda är att man kommer varandra väldigt nära. Men man blir också lite mer försvarslös. För att se om vi är på samma våglängd behöver vi se hela ansiktet och det kan vi inte när vi kramas, säger Johnsson.

Enligt Johnsson finns det många som är obekväma med den fysiska kontakt som en kram innebär. Han ger rådet att först möta den andres blick när vi möter bekanta och känna av om det är läge att kramas.

Kramhälsningen fick uppsving på 80-talet

Hälsningskramen blev populär i Sverige i slutet av 1970-talet och början av 80-talet. Att svenskarna övergick till ett mer informellt hälsningssätt hade delvis att göra med det ökade intresset för resor men också med idrottsstjärnor och filmstjärnor som kramas på tv, säger Agneta Lilja som är lektor i etnologi vid Södertörns högskola.

- Den fysiska beröringen har kanske blivit mer accepterad via förebilder. Vi ser beteenden, internaliserar dem och börjar använda dem, kommenterar Lilja.

Det skedde en långsam omorientering under 70-talet från det stela och formella till ett mer informellt Sverige, säger Lilja. I slutet av 60-talet slog du-reformen igenom och man lade bort titlarna och förenklade umgängesformerna.

Ålder, kön och boplats spelar in

Det finns ändå stora generationsskillnader när det gäller hälsningssätt, visar SvD:s Sifoundersökning. Bland dem som är födda på 40-talet eller tidigare är det många som inte är bekväma med kramandet utan hellre säger hej. Den åldersgrupp som är mest ovillig att krama bekanta är män i pensionsåldern. Av dem väljer bara 22 procent att hälsa med kram.

Kramhälsningar är också klart vanligare i södra Sverige där 47 procent hälsar på bekanta med en kram, än i norra Sverige, där motsvarande siffra är 23 procent. I storstäder hälsar 53 procent med kram medan 35 procent gör det i mindre tätorter och landsbygd.

Läs också: En guide till bästa sättet att hälsa