Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En följd av importförbudet: Valio ökar produktionen i Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Mjölkförpackning med skruvkork
Bild: YLE/ Hanna Berndtson-Hera

Mejerikoncernen Valio utvidgar sin lokala produktion i Ryssland till följd av det ryska importförbudet mot vissa mjölkprodukter.

Valios tillverkning i Ryssland kan redan i år fördubblas till inemot 10 000 ton. Det här motsvarar en fjärdedel av den mängd mjölkprodukter Valio levererade till Ryssland före importförbudet, som Ryssland införde som svar på västländernas sanktioner.

Valios leverantör i Ryssland är mejeriföretaget Galaktika i Leningradområdet. Från Galaktika får Valio yoghurt, kefir, ultrapastöriserad mjölk och grädde.

Valio försäkrar ändå att bolaget inte kommer att sluta exportera produkter till Ryssland. Just nu kan Valio ändå inte föra in mjölkprodukter i Ryssland, utan bara t.ex. saft.

Samarbete med Sydamerika

Enligt nyhetsbyrån Itar-Tass söker Valio samarbete med ryska producenter och producenter som inte omfattas av det ryska importförbudet.

Valios logistik- och produktionschef Mika Koskinen som ansvarar för verksamheten i Ryssland bekräftar för Yle att Valio söker samarbetspartners bland annat i Sydamerika, men säger att förhandlingarna fortfarande är på hälft.

Ryssland förbjöd importen av lantbruksprodukter från EU i augusti. Senare öppnade Ryssland ändå för import av laktosfria produkter eftersom sådana inte tillverkas i Ryssland.

Laktos i laktosfri smetana?

Valio har samtidigt åkt på ett bakslag i Ryssland. Det ryska livsmedelsverket säger sig ha hittat laktos i Valios laktosfria smetana, rapporterar den ryska webbplatsen Sfera.fm som koncentrerar sig på industrinyheter.

Det ifrågavarande smetanapartiet får inte levereras till butikerna, och nu testas laktoshalten i övriga laktosfira Valioprodukter, enligt webbplatsen.

Valios Rysslandschef Mika Koskinen vill inte kommentera fallet närmare eftersom han ännu inte har fått tilläggsinformation av de ryska myndigheterna.

- Det är ändå omöjligt att det skulle finnas laktos i våra laktosfria produkter. Vår produktionsprocess är sådan att det inte kan bli kvar någon laktos alls i produkten, säger Koskinen.