Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu avgör Högsta förvaltningsdomstolen Drumsö vattentorns öde

Från 2014
Drumsö vattentorn
Bildtext Än står vattentorent kvar på Drumsö. Det rivs tidigast på våren.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Det blir Högsta förvaltningsdomstolen som avgör ödet för Drumsö vattentorn i Helsingfors. Kimmo Sarje har i dag överklagat rivningen av tornet till högre instans.

- Jag har i dag lämnat in en överklagan till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), säger Sarje till Yle Huvudstadsregionen.

I dag var sista dagen att göra det. Helsingfors förvaltningsdomstol avslog den 17 oktober Sarjes överklagan av rivningsbeslutet.

Drumsö vattentorn

  • Byggdes 1958 och ligger på Örnberget på Drumsö i Helsingfors.
  • Vattentornet togs ur bruk 1996.
  • Tornets kapacitet är 4 500 kubikmeter och det är 34 meter högt.
  • Stadsstyrelsen i Helsingfors beslöt i september 2013 att tornet ska rivas efter en lång process där staden utrett olika användningsmöjligheter för det.

Källa: Wikipedia

Sarje har i sin överklagan tagit fasta på att tornet ska skyddas och att detaljplanen för området har föråldrats. Han säger att det krävdes juridisk kunskap av den högre skolan för att få ihop det.

- Jag kan ändå inte säga att jag är speciellt förhoppningsfull, men eftersom jag nu har jobbat med det här så länge så måste jag vända på alla stenar.

Förutom Sarjes överklagan till HFD har också Drumsösällskapet överklagat beslutet om att inte skydda tornet till Undervisnings- och kulturministeriet. Närings- Trafik- och Miljöcentralen beslöt i slutet av augusti att inte skydda tornet.

Skadliga ämnen har tagits bort

De som vill bevara vattentornet har motiverat det med kulturhistoriska värden och anser att tornet är en del av Helsingfors siluett. Staden har ändå kommit fram till att en rivning är det enda alternativet eftersom tornet inte längre har någon funktion. Staden har flera gånger utrett tornets användningsmöjligheter och bland annat fanns ett förslag om att bygga bostäder där.

Under den här hösten har en del rivningsarbeten pågått vid vattentornet.

- Vi har tagit bort skadliga ämnen som funnits vid tornet och så har teleoperatörerna tagit bort sina ledningar från området, säger Kari Hartikainen vid lokalcentralen vid Helsingfors stad.

Hartikainen säger att tornet kan rivas tidigast på våren.

- Hösten är den bästa tiden att riva men vi har också beredskap att göra det under våren.

Sarje säger att saken kan avgöras redan om några veckor.

- Om HFD beslutar att inte behandla min överklagan klarnar det om några veckor, men annars skjuts säkert beslutet upp till efter årsskiftet, tror Sarje.

Han antar att ministeriet väntar på domstolens avgörande.

Läs också:

Drumsö vattentorn överlevde semestern
Det här ska snart förstöras för evigt
Drumsösällskapet ber nu NTM-centralen skydda vattentornet
Politiker kräver ny utredning om Drumsö vattentorn
”Vi kämpar till slutet”
Protester mot rivning av Drumsö vattentorn förkastas
Drumsöpolitiker hoppas förhala vattentornsrivning
Nu är det klart - Drumsö vattentorn rivs