Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vadå Slush?

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 15:27.
Startup-eveneanget Slush Media 2013 på Kabelfabriken i Helsingfors
Bild: Sami Heiskanen

Uppstartsevenemanget Slush verkar vara på allas läppar. Tusentals hoppfulla företagare bäddar för de kommande dagarna och hashtaggen #slush14 trendar på Twitter. I år väntas jippot locka upp till 10 000 deltagare.

Från att ha börjat som ett litet evenemang med ca 300 deltagare kan Slush sju år långa färd onekligen beskrivas som en succéhistoria. I år var arrangörerna tvungna att flytta det två dagar långa jippot till Mässcentret i Helsingfors efter att Kabelfabriken inte längre kunde rymma alla de tusentals företagare som ville delta.

I fjol höstas samlade evenemanget 7 000 deltagare från 68 olika länder. Över tusen företag fick i förväg boka träff med 118 internationella investerare. Det slutade i totalt 1 960 möten. Bara under det här årets första halva har de här företagen fått över 110 miljoner euro i finansiering. Omkring hälften har gått till finländska företag. Det handlar alltså om ett betydande investeringsevenemang ur ett europeiskt perspektiv.

I och med att Slush nu ordnas i större utrymmen möjliggör det här enligt arrangörerna dubbelt så många möten mellan investerare och företagare som i fjol.

Hoppas på internationella investerare

En av dem som håller tummarna för evenemanget är Henrik Jakobsson, en av grundarna till uppstartsföretaget Salusfin Ab.

- Det kommer att vara jättefin drive där, att få tala med likasinnade som är i samma situation och vet utmaningarna i att köra ett startup, säger Jakobsson.

Bolaget Salusfin håller på med mobil hemsäkerhet och energibesparing, så kallad "clean tech". Grundarna är före detta Nokiaanställda som har varit tvungna att hitta på nya affärsidéer efter att de hamnat mitt i stormen av samarbetsförhandlingar på Nokia.

Nu har de utvecklat en mobilapplikation som tillsammans med sensorer meddelar om vad som sker i hemmet. Till exempel kan en dörrsensor känna av om dörren öppnas, och skicka ett meddelande om det här till mobilen. Dessutom föreslår applikationen hur man bäst sparar energi.

- Vi kan se om kylskåpet mitt i allt drar mera ström än tidigare. Då kan vi på ett enkelt sätt visa kunden att om ni ändrar ert beteende på det här sättet kan ni spara så här mycket på års- eller månadsnivå, säger Jakobsson.

"Finländska investerare är ganska försiktiga"

Jakobsson säger att det är internationella investerare som intresserar dem mest.

- Ur startup-synvinkel finns det nog investerare i Finland men de är ganska försiktiga. Vi hoppas på internationella investerare och att vår applikation och produkt får synlighet.

Intressanta möten med internationella kolleger och investerare lär det bli eftersom båda dagarna är späckade med uppträdanden av toppfolk från uppstartsvärlden. Trots att Slush ordnas av ett ideellt samfund som består av finländska uppstartsföretagare, studerande och musikfestivalarrangörer, backas det också upp av grundarna till framgångsrika spelföretag som Rovio, Supercell och databashanteraren MySQL.

Evenemanget direktsänds på adressen Slush.org

Länk till personens Twitterprofil.

Diskussion om artikeln