Hoppa till huvudinnehåll

Använd hjärtat – Lupa välittää

Finlands lucia 1952: Lucia ska vara allvar

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
kerstin hindström
Bildtext Kerstin Hindström var Finlands lucia år 1952.

Den 13 december 1952 tågade en leende, vitklädd ung kvinna iförd ljuskrona ned för trapporna vid Helsingfors domkyrka. Det hade slaskat, och i lucias långa päls och med en havrekärve i famnen fick Kerstin Hindström, då Klingberg, passa sina steg noga för att inte halka i strålkastarljuset på vägen till sin kortege.

- Det kommer jag ofta ihåg när jag passerar över Domkyrkans torg och ser hur ojämna och snöiga trappstegen är. Jag var bekymrad över att ramla på nosen och göra kullerbyttor hela vägen ner! berättar Kerstin Hindström, Finlands lucia nummer tre genom tiderna, eller Svensk-Finlands lucia som det hette då.

Den nyvalda lucian var bara 17 år gammal och gick i Nya svenska samskolan i Helsingfors, så kallade Lönkan. Staden och hela landet var i färd med att återhämta sig från kriget. Efter år av bombardemang och elände fanns en stor beställning för välgöraren, ljusfestens lucia. Flera tusen människor hade samlats längs gatorna för att se det gnistrande luciatåget åka fram, och mitt i allt detta satt Kerstin och vinkade.

Man var liksom mer inkognito då, och valet kanske mer jämlikt än i dag.

- Min klänning var så fin, berättar Hindström. Den var sydd på Salong Ika, där ägarinnan fru Brunow var en mycket bestämd dam. När hon fick höra att jag skulle gå ner för de slaskiga trapporna med luciaklänningen utbrast hon: ”Det finns billigare trasor att torka Storkyrkans trappa med än Ikas klänning!”

Natten innan fick en sömmerska sy upp en lång, vit underkjol att användas under pälsen i kortegevagnen.

- Luciaklänningen satt jag på mig först när jag kom fram till Svenska teatern för att krönas, minns hon.

Kerstin Hindström som lucia 1952
Bildtext Kerstin som lucia 1952.

Anonyma kandidater från hela Svenskfinland

Korandet av Svenskfinlands lucia hade hunnit bli ett stort evenemang. År 1952 deltog över 35 000 människor i omröstningen. Att ordna tävlingar var på sätt och vis tidens anda - de Olympiska spelen hade precis gått av stapeln och finländaren Armi Kuusela hade valts till Miss Universum samma år.

Som konventsordförande för Lönkan fanns Kerstins bild på flera olika ställen, och den hade någon skickat in då man efterlyste luciakandidater.

- Då var valprocessen annorlunda såtillvida att man inte gick ut med namnen på kandidaterna, bara med en bild och beskrivning, berättar Hindström och visar upp ett tidningsurklipp. Man var liksom mer inkognito då, och valet kanske mer jämlikt än i dag. Man hade inte nödvändigtvis någon fördel ifall man kom från en stor ort, liksom jag gjorde.

Kerstin kunde sjunga och var inte rädd för att uppträda. Hon hade tillbringat krigsåren som krigsbarn i Sverige, där hon bodde hos två olika familjer där man hade som vana att ordna fester och umgås i stora sällskap. Livet i Sverige var mer omväxlande samtidigt som det var mer normalt än i hemlandet där det var krig, och de nya upplevelserna gjorde henne modig.

- Hade jag varit hemma då hade livet ungefär gått ut på att springa upp och ner till skyddsrummet, säger Hindström.

På Munkholmsgatan i Helsingfors där familjen Klingberg bodde fick man rusa till Fazers närbelägna fabriksbyggnad och dyka ner i skyddsutrymmen om nätterna när brandbomberna föll.

Hör Kerstin Hindström berätta om sin luciatid i klippet invid!

Lucia fick folk att hjälpa sina medmänniskor

Kriget lämnade efter sig många behövande, och som lucia hade Kerstin Hindström många ställen att besöka. Luciainsamlingen 1952 hade haft flera mål: pengarna gick bland annat till blinda och döva människor och familjer som på grund av olika olyckor hade svårt med utkomsten. Det starkaste minnet har Kerstin Hindström från ett besök till en fiskarfamilj i Valkom skärgård nära Lovisa, där mannen i familjen hade förfrusit båda benen.

Efter kriget var det så besvärligt för alla att var och en bara tänkte på sig.

- Det berörde mig väldigt mycket. Besöket var första gången som jag såg hur folk försöker klara sig trots ett handikapp.

Kerstin Hindström minns också besöket till krigsinvalidssjukhuset Kauniala i Grankulla. Där sjöng lucia och hennes följe i flera timmar och tänkte inte alls bli ivägsläppta. Många av patienterna var i så dåligt skick att de kördes in i salen i sina sängar. Tre gånger fick luciatåget sjunga igenom sin repertoar, de flesta sångerna på svenska, och dricka kaffe med patienterna efteråt.

- Det var nog min huvuduppgift som lucia, funderar Hindström, att försöka få arbetande människor att engagera sig i att ta hand om sina medmänniskor. Efter kriget var det så besvärligt för alla att var och en bara tänkte på sig. Småningom blev situationen bättre, men det fanns de som inte hade kommit i jämvikt. Och det var de som behövde hjälp.

Insamlingen hade varit mycket framgångsrik året då Kerstin Hindström lussade. Den drev in över 2,3 miljoner mark som kunde delas ut till behövande.

Mer allvar i traditionen

Behovet av en lucia finns ännu i dagens läge, tycker Kerstin Hindström, fast samhället nu ser annorlunda ut. Men betydelsen av en lucia för de olika generationerna kan variera.

kerstin hindström
Bildtext När luciatiden närmar sig minns Kerstin Hindström sin egen tid som lucia.

- Alla har i dagens läge inte möjlighet att tillbringa julen med sin familj. Kanske bor man på ett ålderdomshem eller ensam, maken eller makan har gått bort och barnen har annat för sig. Då kan ett evenemang som lucia vara väldigt viktigt, säger Hindström.

Den äldre generationen tycker att det är viktigt att det också finns allvar och traditioner i samhället.

Hindström ser luciatraditionen som en allvarlig sak. Hon efterlyser fler reportage i medierna som berättar om lucias ursprung, hellre än enbart presentationer av kandidaterna med bildsättningar som hon ibland har ansett vara rentav smaklösa. Lucia är enligt henne en lugn tradition som ska bjuda in till omtanke, inte något första maj-skoj.

I dag brukar hon främst följa med luciarapporteringen i tidningen. När hon ser lucia i medierna brukar hon tänka på den egna luciatiden.

- Mitt smycke brukar jag också använda, det passar bra vid festliga tillfällen, säger Hindström. Den fina luciaklänningen, som blev känslig med åren, finns numera välbevarad på Helsingfors stadsmuseum.

I en tid då allt fler, speciellt de unga, har teknik och pengar som sina viktigaste prioriteter påminner Kerstin Hindström om traditionernas betydelse.

- Den äldre generationen tycker det är viktigt att det också finns allvar och traditioner i samhället. Inte bara brådska och springande efter pengar, speciellt vid juletider. Klart att många har stora familjer och då blir det bråttom, men alla har det inte. Därför är traditioner alltid viktiga.

Läs också:
I dag kröns Finlands lucia
Vanessa Eriksson är Finlands lucia
Här är pälsen som Finlands lucia ska bära
Luciapengar hjälper familjer att orka
Lucia i Arkivet

Läs mer om kampanjen Använd hjärtat på kampanjsidan.