Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hellre tvåspråkighet än sparpaket i Korsnäs

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 10:18.
Korsnäs kommungård
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Korsnäs ansöker om att bli en tvåspråkig kommun. Kommunfullmäktige ansåg att man hellre blir tvåspråkig kommun än startar ett omfattande sparpaket.

Korsnäs vill bli tvåspråkig kommun

0:57

I och med beslutet kan Korsnäs få drygt en halv miljon euro mer i statsandelar än som enspråkigt svensk kommun.

- Jag kan inte säga att det här var ett roligt och lätt beslut, men ska vi vara ärliga så hade vi inget val, säger fullmäktigeordförande Jonas Lindholm.

Enligt Lindholm är det regeringen som via sitt beslut om statsandelarna har tvingat både Närpes, Larsmo och Korsnäs till beslut om tvåspråkighet.

- Ser man krasst på det så är det inte många, varken i kommunstyrelsen eller fullmäktige, som vet var vi ska börja om vi ska spara en halv miljon. I praktiken är det i så fall 10-15 tjänster som ska bort. Det här var ett enklare beslut än att inleda ett stort sparprogram.

Sista enspråkigt svenska kommunen

Beslutet i Korsnäs kom efter en omröstning som slutade 16-5. Roger Bergström (SFP), Katarina Wester-Bergman (SFP), Anna-Lena Kronqvist (SFP), Måns Holming (SFP), Lars-Erik Holmblad (SFP) röstade mot beslutet.

I höst har också Larsmo och Närpes fattat beslut om att bli tvåspråkiga kommuner. I och med besluten finns det inte längre någon enspråkigt svensk kommun på det finländska fastlandet.