Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Attack i synagoga i Jerusalem - flera döda

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 21:05.
Ambulanspersonal tar hand om skadade efter attack mot synagoga i Jerusalem
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/ Miri Tsachi

Flera israeler uppges ha dödats i en attack mot en synagoga i Jerusalem. Det rapporterar israeliska medier.

Attacken inträffade på morgonen i en synagoga i stadsdelen Har Nof i sydvästra Jerusalem. Två män ska ha gått till attack med knivar och yxor mitt under morgonbönen.

- Mannen med kniv närmade sig. Det fanns en stol och ett bord mellan oss... Min sjal fastnade. Jag lämnade den och flydde, berättar Yossi för den israeliska TV-kanalen Channel 2 TV.

Åtminstone fyra personer uppges ha dödats i attacken, som var den värsta i Jerusalem på sex år. Flera personer ska också ha förts till sjukhus. Några av dem uppges vara allvarligt skadade.

- Fyra personer har dödats och sex har skadats, bland dem två polismän, säger polistaleskvinnan Luba Samri.

Attentatsmännen sköts till döds av polisen. Enligt den israeliska polisen var de palestinier från östra Jerusalem. Det förekommer uppgifter om att männen kan ha varit utklädda till ultraortodoxa judar.

- Vi ser det här som en terrorattack, säger polistalesmannen Micky Rosenfeld.

Alla de dödade var dubbelmedborgare. Tre av dem hade förutom israeliskt också amerikanskt medborgarskap, och en brittiskt.

Oroligheterna har ökat

Både den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och USA:s utrikesminister John Kerry har fördömt attacken, och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har lovat att svara på den med hårda medel.

Netanyahu säger att våldet är en direkt följd av provokation från både den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och Hamas sida, och han beskyller det internationella samfundet för att ignorera provokationerna.

I östra Jerusalem har oroligheter blossat upp efter att israelisk polis grep nio familjemedlemmar till de två palestinska männen som utförde attacken. Männen var kusiner och hörde enligt organisationen Folkfronten för Palestinas befrielse till deras militära gren Abu Ali Mustafa Brigaderna.

Israels inrikesminister uppgav efter attacken att vapeninnehav inte kommer att kontrolleras lika noggrant som förr för att israelserna ska kunna försvara sig.

Palestinska Hamas och Islamiska Jihad har hyllat attacken och kallat den "en heroisk handling". Hamas säger att det är ett svar på mordet på en palestinsk busschaufför, som hittades hängd i sin bostad i söndags. Den israeliska polisen kallar det ett självmord, men anklagelser om mord har också förekommit.

Det har varit oroligt i Jerusalem de senaste veckorna dels på grund av Israels utbyggnad av bosättningar och dels på grund av meningsskiljaktigheterna kring al-Aqsa-moskén. Palestinier har blivit upprörda över de ultraortodoxa judarnas förslag om att låta judar be på området, som de kallar för Tempelberget efter decennier av uppehåll.

Läs också:
Religionskrig hotar efter blodsdådet i Jerusalem

Diskussion om artikeln