Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Begravning närmar sig sophantering?

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Kyrkoherden Peter Bratthammar i Göteborg gick igenom de senaste årens begravningsstatistik och upptäckte en tydlig trend.
En klar ökning i antalet ”direktare”, branschspråk för kremering utan vare sig ceremoni eller nån närmast sörjande på plats.

- Jag har hittat upp till 100 direktare per år, berättar Bratthammar vid Landvetter-Härryda församling. Det betyder alltså att de anhöriga fattat beslutet att begravningen ska ske utan ceremoni eller minnestund eller motsvarande.

Bratthammar lyfter fram ekonomiska orsaker som en möjlig förklaring.
- Men det argumentet håller inte, pengar kan inte vara en godtagbar ursäkt här.

Man måste tvingas göra avslut

Bratthammar tror dethär är ett resultat av en rätt cynisk inställnings till liv och död i Norden. Han talar för en skärpning av reglerna kring hur vi tar farväl av våra anhöriga.
- Som utvecklingen verkar vara just nu är vi på väg mot nåt som snarast liknar sophantering när det gäller att ta farväl av de som avlidit.

”Otänkbart hos oss på Sicilien”

Italienaren Carlo Patti, huvudperson i kvällens avsnitt av ”The Norden”, tror knappt sina öron när han träffar Bratthammar.
-Hemma på Sicilien är alla inbjudna till begravningen, jag skulle aldrig kunna tänka mig att min pappa skulle lämna jordelivet på sånt vis, säger Patti.

Se hela mötet i The Norden i Yle Fem ikväll kl 19.00 och på arenan.yle.fi!