Spökstaden ska få liv igen
Nedläggningen av Norra Karelens brigad i Kontioranta i kommunen Kontiolax var en hård smäll för regionen. Då brigaden för sista gången stängde sina portar i slutet av år 2013 och tömdes på beväringar och personal blev omkring 300 personer arbetslösa.
Nedläggningen kom efter ett hårt politiskt spel där dåvarande försvarsministern Stefan Wallin (SFP) enligt många i Östra Finland förlorade sitt anseende då han tolkades ha prioriterat Nylands brigad i Dragsvik framom Kontioranta.
I dag blickar invånarna i Kontiolax framåt, trots att det inte alltid är så lätt.
- Vågar man ens säga sin åsikt? Nog var det ju synd att en svenskbygd fick behålla sin brigad medan vår lades ner, säger Kalevi, som står och röker utanför en butik i kyrkobyn.
Kalevi hoppas att kommunen så fort som möjligt ska hitta bruk för det tomma brigadområdet.
Det gör också Irmeli, som länge bodde i Kontioranta, men nu har flyttat bort.
- Vi hade en så trevlig gemenskap där i byn. Det fanns mycket barn och det kändes tryggt, suckar hon.
Turism- och fritidscentrum planeras
Kommunen Kontiolax fick efter nedläggningen en hop arbetslösa och ett tomt militärområde att fundera på. Kommunen förvaltar redan nu över området och tar över ägandet så snabbt som köpesumman på 1,1 miljoner euro i sin helhet har betalats till bolaget Senaatti-kiinteistöt.
Några exakta kalkyler för vad nedläggningen av brigaden kom att kosta kommunen finns inte. Skatteintäkterna har i alla fall sjunkit och allt det som beväringarna förde med sig till kommunen har försvunnit.
Kommundirektör Jere Penttilä berättar att man har en omfattande plan för området. Dels ska man få företag att etablera sig, dels ska man erbjuda möjligheter till boende på det vackra strandområdet.
En del företag har redan hittat lämpliga lokaler i industrihallarna.
Det stora projektet som kommunen hoppas att ska bära området i framtiden är ett turism- och fritidscentrum, där det ska ingå bland annat hotell- och badinrättning.
- Under nästa år hoppas vi få klarhet i om vi får investerarna övertygade, säger Penttilä.
Inget os av stekta munkar
Kommundirektör Penttilä tar sig tid för att visa Yle Nyheters reporter de tomma byggnaderna på brigadområdet. Bland annat står flera kaserner där beväringarna bodde tomma.
Vidare finns det på området en gammal simhall, ett soldathem, en matsal med kök och ett sjukhus. En del ska rivas, men kommunen hoppas att de byggnader som är i tillräckligt bra skick ska få nya invånare.

Det känns nästan spöklikt att promenera bland de tomma byggnaderna. Här brukade beväringarna springa ut på gården och ta "asento" och "lepo".
Jag slås av tanken att jag borde bjuda kommundirektören på kaffe och munk i soldathemmet, men doften av stekta munkar har avtagit för länge sedan. Nu känner man bara av en frisk bris från sjön Höytiäinen.
Ja till pengar, nej till byråkrati
Staten lovade Kontiolax stöd och utvecklingsprogram då beslutet om att lägga ned Norra Karelens brigad fattades. Jere Penttilä håller tungan rätt i mun då han får frågan om hur det har gått med det utlovade stödet.
- Vi har nog suttit på möten och diskuterat, men det konkreta har hittills uteblivit.
Kommunen väntar sig handgripligt stöd senast då utvecklingsplanerna är klara och det står klart vilka de privata investerarna är.
- Sen när vi har mer konkreta planer så hoppas vi på pengar också, säger Penttilä.