Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Försäkringen betalar hela sjukhusräkningen

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 12:14.
Elisabet Rantschukoff trodde att reseförsäkringen täckte alla vårdbehov.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Efter en månad hemma har Vasabon Elisabet Rantschukoff nu fått löfte av sitt försäkringsbolag att de ersätter hennes sjukvårdskostnader i Kina.

Medan Rantschukoff jobbade som lärare i Kina blev hennes kroniska astma så allvarlig att hon tvingades söka sjukhusvård, men efter en vecka på sjukhuset meddelade hennes försäkringsbolag att de inte betalar för mer vård.

Rantschukoff var då i så dåligt skick att hon inte kunde lämna sjukhuset. Hon fick låna pengar av sina kinesiska vänner för att kunna betala för ytterligare en veckan sjukhusvård. När hon kom hem till Vasa började kampen för att få försäkringsbolaget Folksam att betala för hela sjukhusvistelsen.

Det textstycke i försäkringen som Rantschukoff i efterhand hänvisats till lyder: "Som sjukdom under resa betraktas även en från tidigare förekommen sjukdom, som plötsligt förvärrats, ifall förändringen i sjukdomen inte enligt allmän medicinsk erfarenhet varit sannolik eller förutsägbar. I dessa fall ersätts endast den akuta vården, som sjukdomen kräver i form av första hjälp vid resemålet under högst en veckas tid samt 20 % av kostnader för av försäkringsbolaget godkänd sjuktransport till hemlandet. Övriga kostnader ersätts inte".

Nu har alltså Folksam ändrat sig och betalar också för Rantschukoffs andra vecka på sjukhus trots att hennes astma är en kronisk sjukdom. Totalt rör det sig om 17 000 renminbi, vilket motsvarar ungefär 2 000 euro.

- Det är ingen stor summa för Folksam men det betyder att jag nu kan betala tillbaka mina skulder till mina kinesiska vänner och för dem är det mycket pengar, säger Rantschukoff.

När Rantschukoff kom hem från Kina tog hon kontakt med Folksam och skickade in en skadeanmälan. Två gånger har hon också ringt till Folksam för att höra hur hennes ärende framskrider och i fredags kom det positiva beskedet. Folksam ersätter också de läkarkostnader Rantschukoff har här hemma 90 dagar från att hon blev sjuk.

- Jag är fortfarande inte helt frisk. Jag har en infektion, rösten håller inte och jag hostar. Men jag är tillbaka på jobbet, säger Rantschukoff.

Läs också:
Försäkring täckte inte sjukhusvård i Kina