Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Olika avgifter på olika språk

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 13:33.
parkeringsskylt i Citymarket i Borgå
Bild: Yle/ Mikael Crawford

Har du någon gång glömt att betala p-avgiften eller parkerat för länge och fått en liten påminnelse i form av en bot?

Ja, sådant händer väl de bästa av oss. Men det verkar inte vara helt oväsentligt var du gör det, åtminstone inte i Borgå. Det privata företaget Autoparkki, som övervakar parkeringsplatser och -hallar i Lundi, Citymarket och Konstfabriken ser ut att prissätta felparkering enligt modersmål.

Radio Aalto publicerade en bild på Facebook som påstås vara från Borgå, där en bot på finska går lös på 35 euro medan den svenska är värd 50 euro. Yle Östnyland hittade en skylt i Citymarket där det verkar som om felparkering är dyrare för finskspråkiga. Ett samtal till Autoparkki klargör det hela: en försumlig bilist i Borgå får pröjsa 50 euro oberoende av modersmål.

Skyltarna korrigerades med klistermärken då Borgå stad höjde sin egen parkeringsbot från 35 till 50 euro. Tyvärr finns det personer som engagerar sig i att peta loss dekalerna. Den bild som Radio Aalto publicerade är från Konstfabriken. Den skylten är redan rättad.

- Vi måste kontrollera skyltarna dagligen och klistra nya märken regelbundet, berättar vd Christer Hede från Autoparkki.

Det är en folksport som eskalerar då den får uppmärksamhet och man kan skönja en viss grad av frustration i Hedes röst. Men snart blir det slut på dekalrivandet.

- Vi har redan beställt nya skyltar med den rätta summan.