Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nokia lanserade surfplatta med Android

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 20:35.
Yle Nyheter: Slush gagnar också Nokia - Spela upp på Arenan

Elektronikjätten Nokia gör comeback inom mobila enheter. Nokia presenterade den Androidbaserade pekdatorn Nokia N1 vid uppstartsevenemanget Slush i Helsingfors i dag.

Analytiker Mikael Rautanen vid analytikerföretaget Inderes är inte överraskad av nyheten. Han säger att Nokia vid bolagets kapitalmarknadsdag förra veckan upprepade gånger framhöll att Nokias varumärke inom konsumentprodukter försvagats och att utvecklingen omedelbart måste stoppas. Nokia lät förstå att man kommer att lansera produkter inom relevanta produktgrupper.

Surfplattan är ett exempel på hur Nokia börjar utnyttja sitt relativt kända och starka varumärke, säger Rautanen. Han säger att konkurrensen inom Androidplattor är hård, men att den affärsmässiga risken för Nokia är liten i och med att bolaget inte tillverkar plattan själv. Hans bedömning är att pekdatorn är ett experiment.

”Längtan efter Nokia-produkter”

Nokiadirektören Sebastian Nyström som ansvarar för nya produkter säger till teknologisajten mobiili.fi att det finns många människor som har önskat att Nokia kommer tillbaka till marknaden med mobila apparater. Nyström räknar med att det blir fler Nokia-produkter i framtiden.

Nokia och taiwanesiska Foxconn började utveckla plattan i slutet av april efter att försäljningen av Nokias mobiltelefonenhet till Microsoft hade slutförts, säger Nyström.

Foxconn tillverkar, distribuerar och säljer plattan och ansvarar för största delen av det ingenjörsarbete som ligger bakom enheten. Nokia står för design och har tagit fram mjukvara i stil med gränssnittet Z launcher. Gränssnittet kan laddas ner till Android-mobiler, men inom pekdatorer kommer N1 att ha ensamrätt till skalet.

Försäljningen inleds under det första kvartalet 2015 i Kina. Plattan med en skärm på 7,9 tum bedöms kosta 249 dollar.

"Ipad mini-klon"

Pekdatorn är gjord i ett stycke aluminium och är enligt den amerikanska teknologisajten The Verge en Ipad mini-klon som kör Android. Flera av specifikationerna är identiska med eller liknar den senaste upplagan av Ipad mini. Också Nokias webbplats för N1 ser ut som något som Apple skulle ha skapat, anser The Verge.

Idén med Nokias produktlansering är främst att marknadsföra gränssnittet Z Launcher, anser The Verge.

Diskussion om artikeln