Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Cecilia Floris: Äta hund

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 17:18.
Kulturredaktör Cecilia Floris
Bildtext Cecilia Floris skäller på hundarna
Bild: Yle/ Barbro Ahlstedt

Hundar är problematiska. De skäller, bajsar, nosar en i skrevet och dreglar. Så,vad är de då bra för?

Idag har vi en köttindustri som även den för idel problem med sig. Den släpper ut metangaser, tar upp stora utrymmen och gör av med enorma mängder vatten. Mitt favoritförslag för en lösning på dessa problem skulle vara att helt enkelt sluta äta kött. En ersättningsmetod som det talas allt mer om är insekter.

Insekter är en proteinrik föda med energisnål framställning vars intåg på våra matbord skulle kunna lösa många av jordens problem med matbrist och miljöpåverkan. Men detta är inte heller så jättelockande för de flesta, och jag förstår. Letar man efter ett substitut till traditionell köttindustri är det fortfarande kött man vill äta, och inte antenner, vingar, och ett för högt antal ben.

En kompromiss här skulle kunna vara hund. Jonathan Safran Foer skriver i sin bok Äta djur på ett skarpt men ironiskt vis om hur mycket samhället skulle vinna på att äta lite mer hund. Rent etiskt finns det enligt många en skillnad mellan att äta hund och gris, men borde det göra det? De anses ha ungefär samma intelligens och förmåga till empati. Som Safran Foer skriver: nog måste det gå att komma förbi gråtmildheten?”.

Traditionen att äta hund har funnits i stora delar av världen både Nordamerika, Sydamerika, Asien, Afrika och även Europa. I Tyskland har hundkött kallats ”blockade mutton”, blockadsfårkött, vilket har ätits i kristider. Idag är det på de flesta platser utdöende, även där det fortfarande äts. (Ett undantag är Nigeria, där försäljningen av hundkött har gått upp de senaste månaderna efter uppgifter om att det skulle vara ett säkert kött fritt från ebolavirus). Dessutom har väl en och annan slädhund har fått sätta livet till då annan föda under olika polarexpeditioner inte fanns att tillgå.

I George Orwells Djurfarmen kan man läsa att ”Alla djur är jämlika, men några är jämlikare än andra”. Detta verkar vi även ha kommit fram till i den ständigt pågående förhandlingen om vad som är nyttodjur och vad som är sällskapsdjur. Ett argument mot hundätade är att ”man äter inte sällskapsdjur”. Men om man inte har några sällskapsdjur då? Att se just hundar som passande husdjur är någonting kulturellt betingat och inte praxis i hela världen. Ett annat argument mot att gå över till en hundköttsindustri är att förhållandena och slaktmetoderna för just hundar skulle vara extra grymma. Men om vi nu faktiskt skulle ge oss på att byta ut vårat smörgåspålägg skulle hundarnas liv och död regleras på samma sätt som annan djurhållning idag. Kor, grisar, hundar... samma samma. Idag avlivas dessutom ett stort antal hundar årligen, det vill säga mängder av kött som bara slängs.

Hundar är näringsrika och enligt de som testat även välsmakande. Det ska även vara nyttigt och lätt att tillaga. Hundätande skulle möjliggöra för en lokal, ekologiskt hållbar och energisnål köttindustri. Men kanske är vi inte redo för detta? Med tanke på reaktionerna kring hästköttsskandalen under 2013 så verkar det som att vår motvilja till att äta gulliga djur sitter allt för hårt rotad.

Mer om hundarnas varande och icke varande i Lasso, onsdag 19.11 klockan 20.

Mer om ämnet på Yle Arenan