Tiramisú estivo (med jordgubbar)
Det finns knappast en italiensk efterrrätt som är så omtyckt världen över som tiramisu. I Mat och prat lagade Paola Fraboni en variant som varit populär i hemmet, med jordgubbar som dekoration.
Tiramisú estivo (med jordgubbar)
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 1 burk mascarpone
- 1.5 deciliter (dl) socker - (sex matskedar)
- 1 matsked (msk) amaretto - (mandellikör)
- 1 paket savoiardikex
- 1 paket jordgubbar
- 2 deciliter (dl) kaffe
- 3 st ägg
Instruktioner
Vispa äggvitorna och -gulorna i skilda skålar.
Vispa sockret, mandellikören (Amaretto di Saronno) och mascarponeosten med ägggulorna.
Rör ägguleblandningen försiktigt ner i den vispade äggvitan. Blanda sakta nerifrån upp så att du inkorporerar luft i smeten. Akta så inte smeten sjunker!
Koka kaffe och sätt till litet mjölk eller socker om du vill. Dippa kexen i kaffet (så att de är halvfuktiga) och lägg dem i en tät rad i en form.
Häll på krämen (lite mindre än halva mängden). Fyll sedan på med en ny rad dippade kex och sedan resten av krämen.
Ställ i kylskåpet i ett dygn och lägg jordgubbar på innan du serverar.
PS. Om du använder små serveringsbägare behöver de inte stå och dra lika länge i kylskåpet utan kan avnjutas efter några timmars vila.
Kock: Paola Fraboni