Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

KOL smyger sig på och förstör dina lungor för gott

Från 2014
Man som röker
Bildtext Det är främst äldre personer som drabbas av KOL
Bild: Yle

På onsdagen uppmärksammas sjukdomen Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom eller KOL, som den också kallas. Den är vanligare än man tror, säger lungspecialisten Anne Pietinalho, som är chefsläkare på Raseborgs hälsovårdscentral.

cancerdiagnos
Bild: AP Graphics Bank

I västvärlden är den vanligaste orsaken till KOL rökning, på annat håll i världen kan till exempel rök som uppstår vid matlagning inomhus påverka.

Av den fullvuxna befolkningen i Finland uppskattas 400 000 lida av den här lungsjukdomen, men allra högst hälften vet att de har den, säger Anne Pietinalho.

Hur det kan komma sig förklarar Pietinalho så här:

Lungorna kan inte tillfriskna

- Sjukdomens symptom kommer väldigt smygande och långsamt. Först har man inga symptom alls, trots att man har en sänkt lungkapacitet. Småningom får en del hosta men alla får inte ens det. Hostan är ett första varningstecken.

Halvfull askkopp.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Först när nästan hälften av lungkapaciteten är borta - det vill säga har rökts bort för gott - kommer man första gången till läkare, säger Pietinalho.

Hosta - en varningssignal

Så här sker ännu denna dag. Först då märker man att man har det tungt. Det sker ofta i samband med en influensa, och då tror man att situationen har uppstått mycket snabbt, trots att man har rökt i 20-30 år.

Mycket viktigt med motion

En läkare kan upptäcka symptomen tidigare. Om en patient är rökare, eller har rökt länge, då bör nog läkaren komma ihåg att det kan finnas en bakomliggande KOL-sjukdom, säger Anne Pietinalho. Då är det lungfunktionsprov som gäller.

Bild: Yle

Enligt Pietinalho går det inte att återställa den lungkapacitet som rökts bort. Situationen kan ändå underlättas med mediciner. Har man dagliga besvär med lungorna, så måste man dagligen ta medicin för att kunna utföra sina vardagliga sysslor, säger hon.

Sluta röka, börja motionera

Läkemedlen för KOL har utvecklats, och det finns ett stort intresse för det här inom läkemedelsindustrin. De senaste åren har det kommit ut nya produkter. I sig är de kanske inte revolutionerande, men då de kombineras har de mer effekt på patientens vardag.

Pietinalho understryker att det är allra viktigast att patienten slutar röka, men lika viktigt är att motionera. Trots att man har det tungt ska man fortsätta att motionera. Det spelar ingen roll vad man gör, promenerar, går med stavar, vad som helst - bara man gör det, säger lungspecialisten Anne Pietinalho.