Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Skilsmässa är inte alltid den enda lösningen

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 19:04.
Pastori Joensuu startade familerådgivningen i Finland 1944.

Familjerådgivningen i Finland fyller 70 år den 19 november 2014. Verksamheten startade strax efter fredsslutet 1944 då pastor Joensuu vid stadsmissionen i Tammerfors satte in en liten annons i tidningen bland advokaternas reklamer där han uppmanade folk att inte skilja sig utan istället söka hjälp. Idag finns det 41 familjerådgivningsbyråer över hela landet med sammanlagt 200 anställda.

Par- och familjeterapeut Leif Westerlund har arbetat på Familjerådgivningen på Vasa Svenska församling i 25 år. Hans arbete går ut på att träffa främst par och familjer men ibland även enskilda individer. Då han ser tillbaka på sina år som terapeut ser han att problemen i hemmen i stora drag är likadana nu som för 25 år sedan.

Leif Westerlund är par- och familjeterapeut

- Ankomstorsakerna är ganska samma, topp trean är i stort sett lika i hela landet. Mest handlar det om kommunikationsproblem d.v.s. trots att vi talar samma språk har vi svårt att förstå varandra, vi talar förbi varandra och har svårt att lyssna. På andra plats kommer frågor som tangerar skilsmässa i processens olika faser och på tredje plats hamnar de frågor som har med otrohet att göra. Det som har förändrats med åren är att det nu är fråga om flera problem och större knutar som är mer mångfacetterade så det blir en ganska bra soppa av det hela ibland.

Hur orkar man då med att möta så många människor med problem?

- Jag behöver ju inte ge så mycket utan det är ju de som kommer till oss som kommer dit med sin historia. Jag har ett favoritcitat av filosofen Martin Buber som är beskrivande: ”Det viktigaste är inte du och det viktigaste är inte jag utan det viktigaste är det som händer emellan oss.” Samspelet och dynamiken som uppstår då vi sätter oss ner och pratar är det stora, ett plus ett blir mer än två. Det är en upptäcktsresa varje gång.

Viktigt att söka hjälp i tid

Leif är glad över att allt fler börjar söka hjälp med sina relationsproblem i tid. I dagens läge är folk inte längre nöjda med att bara vara gifta eller ha en sambo som finns där under samma tak utan man vill ha en bra relation med kvalitet och är därför mer uppmärksamma på om förhållandet börjar halta på någon front.

- Det viktigaste är att vi håller oss uppdaterade på varandra och där är ju kommunikationen A och O. Vi måste prata med varandra och hålla oss ajour med var den andra rör sig i sina tankar och var man själv står i förhållande till sig själv, till partnern och omvärlden överlag. Många saker ändras under årens lopp så det är viktigt att man hänger med i varandras utveckling. Man måste veta vem ens partner är idag och inte bara vem den var då vi träffades.

I en värld där ungefär hälften av alla ingångna äktenskap går i kras är otrohet en skrämmande men verklig faktor. Om man blivit sviken eller själv varit otrogen kan det kännas svårt, eller t.o.m. omöjligt att hitta tillbaka till en bra relation.

Hångel på stranden.

Det viktigaste är inte du och det viktigaste är inte jag utan det viktigaste är det som händer emellan oss

- Då det gäller otrohet så är det inte så enkelt. Som sviken part känner man sig så otroligt kränkt och då räcker det inte bara med förlåt utan man måste vara beredd att med tiden bygga upp förtroendet på nytt. Man kan inte älta otroheten i all oändlighet men den svikna parten måste ha rätt att ställa sina frågor och då kan det vara bra att ta t.ex. en timme i veckan där man diskuterar saken. Detta kan man göra under en månad eller två tills alla frågor är besvarade men sedan måste man sätta punkt och sluta gräva i dynghögen och istället se om – och i såfall hur - man kan gå vidare tillsammans trots de bucklor relationen fått.

Ensam är inte stark

Det finns många människor i Finland som lever ensamma och inte alls hamnar bemöta relationsproblem utan istället lider av ensamhet och i värsta fall depression. Hur ska man veta när man mår tillräckligt dåligt för att söka hjälp?

- Man behöver inte må speciellt skit utan det räcker med känslan att ”det här är onödigt jobbigt.” Man måste inte ha nått botten för att få hjälp. Människan är en berättande varelse och behöver den sortens kontakter för att förverkligas. Ingen mår ju bra av att vara ensam i längden utan vi behöver sociala kontakter som vi kan dela våra djupaste tankar med och ibland kan det vara bra att prata med någon som inte är personligt och känslomässigt involverad, utan kan hjälpa till med att få en mer objektiv bild på ens situation.

Alla behöver någon att titta i ögonen

Det talas allt oftare om hur illa vi alla egentligen mår bakom våra lyckade statusuppdateringar på sociala medier. Med 25 års erfarenhet av par- och familjerådgivning menar Leif att det finns vissa antydningar på att vi är ledsnare och mer ensamma idag.

- Självmordsstatistiken har visserligen gått nedåt en del men samtidigt ökar användningen av olika psykmediciner så kan man dra slutsatsen att vi mår sämre. Vår sociala samvaro har flyttat över till nätet och bristen på s.k. riktig, personlig växelverkan kan öka ensamheten.

Även fast du mår dåligt just idag behöver det behöver inte alltid vara så.

- När man är nere har det negativa hamnat i fokus alltför starkt och då kan det vara bra att tala med någon som får en att höja blicken så man får ett bättre perspektiv. Det finns alltid möjligheten att lära sig tänka i andra banor. Man kanske bestämmer sig för att ”imorgon söker jag hjälp för jag vill inte ha det såhär en enda dag till” och bara det kan vara det första steget till en ljusare framtid. Även fast du mår dåligt just idag behöver det behöver inte alltid vara så.

Familjerådgivningen i Finland fyller 70 år den 19 november 2014. För att uppmärksamma detta håller Familjerådgivningarna runt om i landet öppna dörrar på onsdag 19 november 2014 och då man vem som helst titta in och få sig en pratstund på direkten.

Par- och familjeterapeut Leif Westerlund gästade Lördax 15 november 2014 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.