Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Fläta korg i rotting

Från 2014
Uppdaterad 20.11.2014 14:08.
Lees brödkorg i rotting.
Bildtext Lees brödkorg i rotting.
Bild: YLE/Strömsö

Att fläta en egen korg är inte alls så svårt som det kan verka. Så här gör du lätt t ex en egen brödkorg att ha på frukostbordet hemma eller ge bort i present.

Strömsö inslag: Brödkorg i rotting - Spela upp på Arenan

Det finns många olika sätt att fläta korgar och många olika sätt att fläta rotting men det här lärde sig Lee som tioåring så det lämpar sig för nybörjare och kan varieras i det oändliga. Vill du dessutom brassa lite extra så passa på att prova fläta in lite andra spännande material och gör en helt unik produkt!

Du behöver:

Fanérplatta 20 cm med hål som är lika stora som rottingen (finns färdig sågad och borrad i hobbybutiker)
Rotting 3 mm tjock (behövs mindre än 1/3 knippe á 500g för en korg av denna storlek)
Vass kniv
Sekatör/avbitare/vass stor sax
Pryl med rund topp (kan ersättas med penna, smalt penselskaft, liten virknål eller dylikt)
Träpärlor med 3mm stort hål eller annat spännande material
Bytta med vatten (diskhon i köket fungerar bra)
En skål i glas eller dylikt som hjälpmedel för att forma korgen utåt
Något att ha som tyngd om man vill forma avslutningen utåt (t ex böcker/stenar i skål)

Gör så här:

Stick in rottingen från undersidan.
Bildtext 3. Stick in rottingen från ovansidan.
Bild: YLE/Strömsö

Man lägger lite av rottingen i blöt vartefter man behöver den. Den ska ligga i blöt 5-10 minuter för att bli smidig att arbeta med. Under arbetets gång behöver korgen blötas ner för att rottingen inte ska gå av när man t ex ska böja den, forma avslutningar, lägga i press osv. Ligger arbetet för många timmar i blöt blir det fult och dåligt, så om man t ex vill fortsätta nästa dag är det bättre att låta den stå och sedan blöta upp när man vill fortsätta.

Fläta framför två strån och bakom ett.
Bildtext 5. Böj ner strået ytterom de två följande stråna och sedan innanför.
Bild: YLE/Strömsö

1. Öppna knippet med den långa rottingen och ta ur 5-6 st och lägg dem i blöt i ljummet vatten (det tar längre att mjuka upp dem i kallt och går snabbare med varmt). Det gör inget om någon går av, man kan använda även kortare bitar om de ändå är över 30 cm.

2. Klipp till önskad längd av den uppmjukade rottingen, Lee använder här 50cm långa. Det behövs lika många som hålen i plattan, här 35 st (det viktiga är att det är ojämnt antal så att man kan väva varannan framför, varannan bakom).

Trixa in de två sista stråna.
Bildtext 6. Trixa in de två sista stråna.
Bild: YLE/Strömsö

3. Stick in rottingen i hålen så att de sticker ut ca 10 cm på det som ska bli undersidan. (se bild)

4. Blötlägg bottenplattan och rottingen innan du fortsätter.

Skär av stråna med morakniv.
Bildtext 7. Skär av strån med morakniv
Bild: YLE/Strömsö

5. Fläta nu botten så att du böjer den 10 cm långa rottingen framför två strån och sedan in bakom en och lämnar den liggandes där. Tryck ner ordentligt mot plattan. Ta nästa strå och fortsätt likadant runt hela. (se bild)

6. De två sista stråna får man trixa in under de redan liggande stråna så att de också kommer på rätt plats. (se bild)

Ta ny rotting och börja fläta i omlott.
Bildtext 9 och 10. Ta ny rotting och börja fläta i omlott. Tryck rottingen mot plattan.
Bild: YLE/Strömsö

7. Ta nu en morakniv eller liknande och skär av stråna som ligger in mot mitten av plattan så att de ligger snyggt på rad (se bild)

8. Blötlägg korgen igen innan du börjar fläta väggarna på ovansidan annars går rottingen lätt av. Och om den ändå skulle gå helt av får man lirka loss den och byta ut den till en ny. Blötlägg även mer rotting att fläta väggarna/sidorna med.

9. Ta en ny rotting och stick in den på insidan av de stående stråna så att den ligger ca 3-4cm på insidan och börja sedan fläta in den mellan de stående stråna, varannan framför och varannan bakom. Man arbetar från utsidan av korgen och snurrar den i famnen vartefter eller på bordet. Man kan pröva sig fram till en bekväm arbetsställning som gärna kan varieras under arbetet. (se bild)

10. Tryck hela tiden ner rottingen mot bottenplattan så att den ligger stadigt. Dra den inte för spänt utan den ska böja sig runt de stående pinnarna/stråna, det är inte de stående stråna som ska böja sig. (se bild)

11. När du kommit varvet runt är det bara att fortsätta likadant. Eftersom det är udda antal stående strån så blir det automatiskt så att det blir tvärtom mot varvet som ligger under. Så att när rottingen varvet under ligger bakom så ska det nästa gång ligga framför det stående strået.

12. Fortsätt likadant tills du flätat in hela rottingen. Lägg i blöt om det verkar torrt eller börjar visa tendenser att bli styvt eller spjälkas upp.

Fläta med en glasskål i den fuktade rottingen.
Bildtext 15. Fläta med glasskål i den fuktade rottingen.
Bild: YLE/Strömsö

13. När du behöver ta ett nytt strå att fläta in är det bra att låta det föregående spreta ut på insidan (inte fläta det helt så mycket som det kanske skulle gå) och så sätter du det nya strået på insidan och lämnar det ett par cm att spreta där och fortsätter fläta in likadant varannan framför och varannan bakom.

Tips! Du kan också testa på att väva andra mönster genom att variera på olika sätt, men det är överkurs.

14. Vill du ha väggarna/sidorna på korgen raka så flätar du dem så högt du vill ha dem tills du vill börja avsluta (hoppa då till punkt 17).

Gör utrymme mellan stråna med en pryl.
Bildtext 18. Gör utrymme mellan stråna med en pryl.
Bild: YLE/Strömsö

15. Vill du göra en likadan korg som Lee så flätar du 4cm högt rakt, lägg sedan korgen i blöt (var noga med att snurra den i vattnet så alla sidor blir mjuka) och sen tar du t ex hjälp av någon form av skål eller dylikt som kan hjälpa till att hålla de stående stråna utåtböjda medan du flätar. Lägg den i mitten av korgen och låt den vara där medan du flätar. (se bild)

16. Fortsätt fläta likadant varannan framför varannan bakom t ex 5 cm till.

17. Avsluta väggflätningen/sidflätningen genom att klippa av strået så att det blir 2cm extra än dit du tänkt dig.

Trä pärlor på varje strå.
Bildtext 20. Trä pärlor på varje strå.
Bild: YLE/Strömsö

18. Ta nu en pryl/virknål eller annat som är hårt, stadigt med rund spets och gör utrymmet bredvid det närmaste stående strået större genom att trycka ner prylen bredvid det strået och vicka lite på den. Tryck sedan ner den 2cm korta stumpen neråt bredvid det stående strået. (se bild)

19. Blötlägg arbetet innan du börjar med kanten.

Avsluta flätningen med pärlor och böjda kanter.
Bildtext 23. Avsluta flätningen med pärlor och böjda kanter.
Bild: YLE/Strömsö

20. Nu är det dags att börja fläta avslutningen, kanten med de stående stråna. Det kan göras på många olika sätt. Vill du göra som Lee gör du så här; Trä på träpärlor på alla strån. (se bild)

21. Testa hur stor och luftig båge du vill ha på kantstråna och klipp sedan av dem med två cm extra (som ska stickas ner). Lee har här ca 23 cm totalt. Man kan även klippa av vartefter ifall man vill ha lite olika längd på dem. Då böjer man strået och känner av hur långt man vill ha det och klipper av vartefter med två cm extra.

22. Böj sedan strået framför de två stråna till höger, och gör plats med prylen bredvid det tredje stående strået och kör sedan ner ändan där ca 2cm.

Torka korgen med tyngd på.
Bildtext 26.Torka korgen med tyngd på.
Bild: YLE/Strömsö

23. Ta nästa strå till höger och gör likadant, framför två och ner bredvid det tredje. Fortsätt varvet runt. (se bild)

24. Placera träkulorna där du vill ha dem.

25. Sätt i blöt. Det viktiga är nu att kanten och speciellt starten på kanten blöts ordentligt.

26. Sätt korgen upp och ner på bordet och placera någon form av tyngd ovanpå så att den formas som du vill ha den. Låt torka över natten (se bild)

Mer om ämnet på Yle Arenan