Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Frank, är du timmersexuell?

Från 2014
Svartvit bild på Frank A. Unger.
Bildtext Frank A. Unger vill inte kalla sig timmersexuell.
Bild: Frank A. Unger

Det senaste modet för män är timmersexualitet. Vad går det ut på och är det något som de facto alltid funnits?

Programmet är inte längre tillgängligt
Myteriet: Frank A. Unger om timmersexualitet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det har uppdagats en ny kategori män, män som gärna klär sig i rutiga flanellskjortor, har yviga skägg och ser ut som om de kom direkt från sitt skogshuggarpass. De har grova skor, ofta en stickad mössa och kanske en ryggsäck på ryggen.

Dessa män har fått kategoriseringen “lumbersexual”, eller timmersexuell som myntats i Sverige. Det är egentligen en rak motsats men samtidigt en fortsättning på kategoriseringen metrosexuell, trenden som bland annat David Beckham var ikon för.

Trend som motvåg

Karin Palmèn
Bildtext Karin Palmén menar att timmersexualiteten är en motvåg till metrosexualiteten.
Bild: Karin Palmèn

I den timmersexuella trenden är det viktigt att du har ett uttänkt utseende, du är fixad, kammad och planerad - men det ska inte se ut så. I metrosexualitetstrenden fick det däremot synas att du värnat om ditt utseende, så kanske den nya trenden är lite av en metrosexuell light.

Samhällsvetaren Karin Palmén menar att timmersexualiteten delvis följer en logisk linje, den är en motreaktion till en tidigare trend.

- Å andra sidan kan det här ses som enbart andra sidan av samma mynt, inget ändras ju. Också en utpräglad timmersexuell är hur satsad som helst. Med andra ord går det mot ett traditionellt manligt ideal att män inte ska satsa på sitt yttre.

Mikko Vainio, årets hårkonstnär 2014
Bildtext Mikko Vainio tar till sig en del av timmersexualitetstrenden.
Bild: Yle/Catariina Salo

Mikko Vaino, frisör och trendvetare, tycker att termen timmersexuell är rolig och säger också att det handlar om att ta fram de manliga idealen igen. Han säger sig känna igen flera av trendens drag i sin egen stil.

- En avslappnad slarvighet har ändå alltid hört till min stil.

Franks viktigaste accessoarer

Fällkniv - som också kan användas som verktyg.

Mössa - som ska vara svart eller grå och ger en trygghetskänsla.

Solglasögon.

Posers och äkta vara

Frank A. Unger är vad man kunde kalla idealbilden av en timmersexuell man. Han är grafiker och fotograf, värnar om sitt utseende, utan att han vill att det ska synas, gillar mössor och skägg.

- Det finns säkert folk som skulle kategorisera mig som timmersexuell, men jag anser att det bara är posers som försöker se ut som skogshuggare fast dom inte egentligen är det. Jag är själv uppvuxen i skogen så för mig är det helt naturligt, säger Frank.

Han backas upp i det påståendet av Karin som menar att eftersom stilen blir uttryck för en livsstil som inte finns blir det närapå en performans av det hela.

Vid sidan om sitt jobb som grafiker smider Frank knivar. Han vill hålla sin hobby långt från det timmersexuella.

- Det är ju på riktigt ett hantverk. Timmersexuella går runt med yxor och knivar enbart som accessoarer, utan att på riktigt använda dem till något.

Lumbersexual-inspiration

  • Aidan från Sex and the city
  • Ron Swanson från Parks & Recreation
  • Jarppi från Dudesons
  • Juha Mieto från Kurikka
  • Luke Danes från Gilmore Girls

En ny grunge?

Under 90-talet i Seattle föddes grungevågen. Den hade sitt fotfäste i musiken men påverkade också mode och trender i lång utsträckning. Ser vi tillbaka på det modet känns det bekant: rutiga skjortor, ovårdat uttryck och yllemössor. Är timmersexualiteten 10-talets grunge?

- Det handlar ändå inte bara om mode utan om en viss inställning och en sorts anarki, säger Mikko Vainio som också ser likheter till grungen. Han fortsätter ändå med att en stor del av timmersexualiteten just handlar om attityd och därför kommer att leva längre än bara som en trend.

Hipster är en benämning som vi fått dras med en längre tid redan, och det börjar vara svårt att definiera vad som är hipster och inte är det. Ordet börja sakna innebörd.

Frank menar att stilen med skägg och rutiga skjortor redan har funnits i flera år och kanske timmersexuell är en snällare och mera nischad version av hipster.

- Lumbersexual är ju lite tuffare i klang än hipster, säger Frank.