Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu återstår finslipning av detaljerna inför Sångargillets julkonserter

Från 2014
Uppdaterad 19.11.2014 10:12.
Wasa Sångargille i Trefaldighetskyrkan
Bildtext Wasa Sångargille i Trefaldighetskyrkan (arkivbild)

Julen närmar sig och medlemmarna i Wasa Sångargille finslipar programmet inför sina julkonserter. Traditionell julmusik, delvis med nya arrangemang, samt samarbete med basen Ronnie Karlsson står på programmet.

Kören hade en intensiv början av höstterminen, då man bland annat deltog i Finlands Svenska Manssångarförbunds Sångarting i Borgå. På tinget deltog kören i två konserter och sjöng bland annat i domkyrkan.

- Vi medverkade bland annat i ett framförande av ett av de verk som vi också ger på vår julkonsert, Eric Whittakers "Lux aurumque". Vi var fem manskörer i domkyrkan, en upplevelse som vi sent glömmer, säger dirigent Stefan Wikman.

Wasa Sångargilles julkonserter hålls i Kvevlax kyrka (19.12) och Trefaldighetskyrkan i Vasa. (20.12). I skrivande stund, med en dryg månad till konserterna, säger Wikman med en idrottsterm att konditionsträningen är över. Nu finslipar man på taktiska figurer och framförande.

Tradition förpliktar

Julen är traditionernas högtid och publiken vill inte ha några större överraskningar vad gäller repertoar. Därför är det i huvudsak traditionella stycken på programmet, som omfattar tjugo sånger.

Dirigent Stefan Wikman och sångare Thomas Höglund från Wasa Sångargille
Bildtext Dirigent Stefan Wikman och sångare Thomas Höglund från Wasa Sångargille

- Vår publik vill uppleva en viss bekräftelse och att julsångerna framförs på ett sätt som man känner igen. Vi bjuder i huvudsak på traditionella, bekanta sånger, men också ett inslag av nya arrangemang och för oss nya sånger.

Var hittar man då utmaningarna om innehållet, som nu under julkonserterna, är "gammalt och välbekant?

- I uttrycket: klang, renhet, dynamik, säger Stefan Wikman. Det finns inget så svårt som att sjunga körsång utan ackompanjemang, i synnerhet om sångerna är bekanta för publiken och de har en klar förväntan hur det borde låta.

Utmaningarna är oändliga, säger Wikman. Det finns inte två konserter som är varandra lika, varje framförande av en sång är unikt.

- Det är magin med att höra musik live, trors alla Spotify- och Youtubeversioner så är det alltid något speciellt med att uppleva musik där och då. Att vara med och skapa och förädla det uttrycket innebär hur mycket utmaningar som helst - man blir aldrig färdig!

Thomas Höglund hör till de yngre medlemmarna i sångargillet. Han kom med i kören år 2008 och är tredje generationens medlem. Innan dess sjöng han ett år i Polyteknikkojen kuoro.

- Det finns alltid utmaningar och saker att jobba med, speciellt klangen. Vi har en bra tonbildare i Mikael Pennanen-Dahlbäck och har mycket att jobba med.

Det mest utmanande stycket under julkonserten är enligt Höglund en norsk julsång. Samtidigt menar han att samma sång troligen är den som blir roligast att framföra.

- Det är alltid roligt med nya sånger, men i år har vi bra balans mellan de traditionella och nya och intressanta sånger.

Ronnie Karlsson gästsolist

Solist på konserterna är basen Ronnie Karlsson. Han är i slutskedet av sina studier vid Sibelius-Akademin och tidigare i år emottog han Wasa Sångargilles första Cantare-pris.

- Vi fyllde 80 och instiftade ett pris som ska gå till en ung, lovande sångare. Valet av Ronnie var enkelt, säger Wikman.

På julkonserterna framför Ronnie och kören tre gemensamma nummer och tre nummer sjunger han solo till ackompanemang av Anders Kronlund, som medverkar på orgel och piano. Kronlund kommer också att framföra ett orgelsolo.

Se också: Wasa Sångargilles webbplats