Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Metro ger framtidstro i Östersundom

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Östersundom
Bildtext Här invid närbutiken och företagslokalerna i Östersundom ska det finnas en metrostation om ungefär femton år.
Bild: YLE/Josefine Klemets

Metron kommer att bli en efterlängtad nykomling i Östersundom, den ostligaste stadsdelen i Helsingfors. De personer Yle Huvudstadsregionen har pratat med ser redan fram emot att få ett nytt kollektivtrafikmedel.

Man kan säga mycket om omgivningen vid Krabbvägen, kring den planerade metrostationen i Östersundom, men storstadskänslan har den inte. Böljande åkrar, ett närköp och en pizzeria med plats för ungefär tio kunder är allt som finns på platsen i dag. Det enda som är livligt är snålblåsten. Det är svårt att ens fantisera fram en bild av hur det kommer att se ut i slutet av 2020-talet då här borde finnas en metrostation.

Men på tisdagen godkände stadsplaneringsnämnden i Helsingfors förslaget till den nya generalplanen för Östersundom. Stadsdelen ska växa kraftigt fram till år 2060, då där ska finnas 70 – 100 000 nya invånare, ett svindlande antal med tanke på att själva stadsdelen Östersundom har under 600 invånare i dag, och i Östersundoms stordistrikt bor det drygt 2 000 personer. Metron är en mycket central del i framtidsplanerna och hela stadsdelen ska byggas upp kring metrolinjen.

Välkommet projekt

Det är inte precis smockat med folk kring den metrostation som börjar forma sig i reporterns fantasi vid besöket i Östersundom, men de som finns där är desto ivrigare då de får höra om de aktuella metroplanerna.

Joona Mattila.
Bildtext Joona Mattila.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

- Det skulle vara bra för äldre som vill komma sig till centrum, och skolungdomar skulle komma enklare till skolan, tror Joona Mattila, som har bott i Östersundom i tre år.

Mattila är inte helt nöjd med kollektivtrafiken som den är i dag, så lite nya alternativ skulle säkert sitta bra. Också Marianne Karjalainen ser östmetron som det naturliga utvecklingssteget för Östersundom, hon har i själva verket redan länge väntat på metron.

Marianne Karjalainen.
Bildtext Marianne Karjalainen.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

- Jag tycker att en metrolinje skulle vara riktigt bra, jag har väntat på det. Det är visserligen väntat att planeringen drar ut på tiden, men om det inte börjar ta fart nu så kan vi väl tyvärr förvänta oss att någon östmetro aldrig blir av, funderar Karjalainen.

"Hoppas bara att den är klar i tid så att jag också hinner åka med den"

Det orangea M-märket som signalerar att det finns en metrostation i närheten börjar redan skymta inför reporterns inre öga då det är dags att ta sig till pizzerian invid för att hitta intervjuobjekt. Där sitter Gustav Söderling, som bor i närheten av den tilltänkta stationen. Han äter sin jobblunch på pizzerian och mellan tuggorna berättar han, med historiskt perspektiv, varför en metro är motiverad i Östersundom.

Gustav Söderling.
Bildtext Gustav Söderling.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

- Då metron i tiderna kom till Östra centrum och Mellungsbacka så tyckte alla den inte behövs, men nu märker vi ju att det verkligen finns ett behov. För mig får det gärna komma en metrostation, det passar riktigt bra. Jag hoppas bara att den är klar i tid så att jag också hinner åka med den, ler Söderling.

Även om det är svårt för reportern att se en metrostation framför sig i det natursköna Östersundom, så verkar i varje fall invånarna redan nu fantisera ivrigt om en avlägsen framtid med ett långt, orangefärgat, ormliknande transportmedel som kan föra dem i skytteltrafik mellan stadens ostligaste delar och dess centrum.