Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Man kan leva med psykisk sjukdom"

Från 2014
Uppdaterad 18.11.2014 20:39.
Yle Nyheter: Bra att prata öppet om sin mentala hälsa - Spela upp på Arenan

Krister Hjulfors hade just fått sitt fjärde barn då han insjuknade i bipolär sjukdom. Först efter två månader fick han tid hos psykiater.

- Det var de värsta två månaderna i mitt liv. Jag sov inte och var fullkomligt manisk. Jag hade ingen aning om vad det var frågan om.

Nu har Hjulfors levt med sin diagnos i åtta år.

- Regelbundna rutiner, en förstående familj och kamratstöd, det är några av de saker som har hjälpt mig att leva med sjukdomen, berättar Hjulfors. Han jobbar som försäljare på ett försäkringsbolag och har öppet gått ut och berättat om sin sjukdom. Många är intresserade och vill diskutera sjukdomen med honom.

- Man måste vara noga med att inte själv vara rädd för öppenhet, betonar han.

"Rehabilitering, kamratstöd - och medicinering viktigt"

Pamela Kinnunen insjuknade i bipolär sjukdom för femton år sedan. För henne var det depressionerna som var det värsta med sjukdomen. De kom länge att prägla hennes liv, men i dag känner hon att hon kan leva med sin sjukdom. Rehabilitering och kamratstöd är viktiga faktorer.

- I dag har jag ett stort nätverk som stöder mig.

Pamela Kinnunen har utbildat sig till så kallad erfarenhetsexpert och åker ofta omkring och berättar om sin sjukdom. Det är ett sätt att hjälpa andra som lider av samma slags problem.

Både Hjulfors och Kinnunen betonar ändå att det inte bara är kamratstöd och terapi som är viktigt då man har en psykisk sjukdom. Också medicinering är viktigt.

I Helsingfors ordnas under tisdag och onsdag en mässa för mental hälsa. Det bjuds på föredrag och program av olika slag och olika organisationer ställer upp och informerar. På finlandssvenskt håll är det Psykosociala förbundet som står för informationen.