Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Leverans eller inte leverans av superkrigsfartyg?

Från 2014
Uppdaterad 19.11.2014 09:00.
Krigsfartyg av Mistraltyp under byggnad i Saint Nazaire.
Bildtext Krigsfartyg av Mistraltyp under byggnad i Saint Nazaire.
Bild: EPA/THOMAS SAMSON/POOL

En affär med två superkrigsfartyg har orsakat internationell polemik. Fartygen byggs i Frankrike och ska levereras till Ryssland.

De skulle ha levererats i förra veckan men leveransen uteblev av politiska orsaker.

Avtalet mellan Frankrike och Ryssland gällande de två superkrigsskeppen av typen Mistral slöts år 2011 och är värt över 1,2 miljarder euro.

"Det finns ingen god lösning"

I Paris är leverans eller inte leverans av krigsfartygen ett hett samtalsämne bland invånarna.

- Det finns ingen god lösning gällande leveransen av krigsskeppen till Ryssland. Hur Frankrike än gör är det vi som blir den stora förloraren. Det blir mycket tufft för president Hollande att lösa det här, tror Parisaren Jacques som följer utvecklingen av polemiken kring affären.

Leverans skulle ha skett i förra veckan, men uteblev.

Frankrikes President François Hollande antyder nu att levereransen kommer att ske först när det blir en varaktig vapenvila i Ukraina.

Skyhögt skadestånd

Det har fått Vladimir Putin att rasa och nu ställer Ryssland ett ultimatum. Frankrike måste leverera före den sista november. Om så inte sker kommer Ryssland att kunna begära ett enormt skadestånd, som enligt uppgifter kan röra sig om nästan 2 miljarder euro. Det är mycket mer pengar än vad affären skulle inbringa för den franska krigsindustrin.

Ett av de två Mistralskepp som beställts heter Vladivostok. Det är ett av världens mest avancerade hangarfartyg och ska ge plats för helikoptrar, stridsfordon och hundratals soldater.

Ryska soldater stoppades i fransk hamn

Under måndagskvällen tog affären en dramatisk utveckling i den västfranska staden Saint Nazaire där de byggs. Där får 400 ryska soldater utbildning och de bor även på fartygen. Men sent under måndagskvällen hindrade franska myndigheter dem från att gå ombord, meddelar tidningen Ouest France.

Detta har spätt på den ryska kritiken och oron om utebliven leverans.

I Frankrike är meningarna delade kring affären. Givetvis känner man till att den mött hård kritik på det internationella planet. USA har till exempel försökt förmå Frankrike att stoppa affären.

Men även om det finns en opinion mot Putin i Frankrike, är motståndet inte lika hårt här, som i många andra EU-länder. Det kan bero på att Frankrike och Ryssland har mycket nära relationer sedan flera decennier tillbaka.

F.d. president Sarkozy slöt affären

Det var den förre franske presidenten Nicolas Sarkozy som slöt avtalet kring Mistralfartygen. Han varnades dock för att affären kunde få allvarliga konsekvenser för Frankrike.

- Fast jag anser dock att det inte finns några problem gällande leverans. Man ska inte tveka, sade Sarkozy häromdagen till radiokanalen France Info.

Men president Hollande har dock valt en annan väg. Inget datum angående leverans är utsatt än så länge. Spänningen fortsätter angående leveransen.

Fransk krigsindustri satt på spel

Olivier Ravanello är journalist på nyhetskanalen itélé och specialiserad i frågan.

- Även om president Hollande nu i dagsläget gör tappra försök med att försena leveransen kommer han att tvingas leverera krigsfartygen förr eller senare, säger han till Radio Vega.

- För det gäller hela den franska krigsindustrins fortsatta existens. Om leveransen inte sker kommer ingen annan någonsin att våga beställa krigsmateriel från Frankrike, säger Olivier Ravanello.

Av Johan Tollgerdt

Diskussion om artikeln