Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Philae hittade organiska molekyler

Från 2014
Uppdaterad 19.11.2014 11:13.
landaren philae
Bild: EPA/ESA HANDOUT

Det europeiska rymdorganet ESA:s landare Philae har hittat tecken på organiska molekyler på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, berättar tyska forskare.

Forskarna vet inte vad det handlar om för kolbaserade föreningar. Det är också oklart om det är frågan om sådana komplexa föreningar som utgör byggstenarna för proteiner. Informationen från Philae analyseras fortfarande.

Ett av huvudmålen med ESA:s kometprojekt var att få veta om det finns vatten och organiska föreningar på kometen, och i så fall hur mycket.

Forskarna hoppas kunna jämföra isotopsammansättningen hos ämnena på kometen med isotopsammansättningen hos motsvarande ämnen på jorden. På det här sättet hoppas man få svar på frågor om solsystemets uppkomst, bland annat om vattnet på vår planet kommer från kometer.

Ytan hård som is

Spåren efter de organiska föreningarna upptäcktes av ett instrument som analyserade atmosfären kring kometen strax efter Philaes landning. Philae gjorde också borrningar på kometen, men det är fortfarande oklart om landaren hann skicka all information om borrningarna vidare innan den slocknade.

En del information om borrningarna har rymdforskarna ändå redan. Bland annat har man fått reda på att kometens yta är betydligt hårdare än forskarna trodde.

Kometen är täckt av ett 10 till 20 centimeter tjockt dammlager, men under det är ytan hård som is.

- Vi är överraskade, vi väntade oss inte att isen skulle vara så hård, säger forskaren Tilman Spohn vid det tyska rymdcentret DLR.

Landaren i dvala

Forskarna väntar nu med spänning på hur mycket information Philae hann skicka. Landarens energi tog slut i lördags och den gick i dvala. I fortsättningen kan man endast få kontakt med landaren igen om dess solpaneler får tillräckligt med ljus för att ladda batterierna.

ESA:s representant Stephen Ulmanec säger sig vara hoppfull om att man får kontakt med Philae igen bara kometen har kommit närmare solen.

Philae landade på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko för en vecka sedan. Den fördes till kometen av sonden Rosetta, vars resa genom rymden tog tio år.

Med på Philae finns också instrument byggda av Meteorologiska institutet.

Läs också:
Philae stabilt fäst vid den sjungande kometen
Philae vilar - men hann skicka data

Diskussion om artikeln