Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SLC förvånat över uteblivet mjölkstöd

Från 2014
Uppdaterad 19.11.2014 15:22.
Holger Falck klar för vårbruket
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Missvisande statistik är antagligen orsaken till gårdagens EU-besked kring stödet till mjölkbönderna. Det säger ordföranden för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund Holger Falck.

Enligt honom visar EU:s siffror att de finländska mjölkproducenterna skulle ha lidit mindre av det ryska importstoppet än Baltikum.

Falck säger att unionens statistik inte är helt uppdaterad när det gäller alla länder. EU hade flera kriterier för att ett land skulle få kompensation för uteblivna mjölkintäkter. Dels skulle en betydande del av mjölkexporten gå till Ryssland, dels skulle sänkningen av producentpriset vara minst sju procentenheter.

Enligt Holger Falck på SLC uppfylls båda kriterierna, även om EU kanske inte insett det.

- Hos oss har mejerierna hjälpt producenterna genom att ta på sig en del av prissänkningen, säger Falck.

Han tror att det här är en del av förklaringen till att jordbrukskommissionären inte nämnde Finland när han berättade om vilka länder som får stöd som kompensation för utebliven export till Ryssland.

Enligt jordbrukskommissionär Phil Hogan får de baltiska ländernas mjölkbönder ett stöd på totalt 28 miljoner euro. Hogan sade att det är speciellt Estland, Lettland och Litauen som har lidit av importstoppet.

Rättvisefråga

Även jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo (Saml.) är besviken på beskedet från Bryssel. Han kommer på onsdagen att diskutera frågan med kommissionär Hogan.

Holger Falck på SLC tror att Orpo förklarar situationen i Finland för Hogan.

- Jag tror och hoppas man får tillrättalagt missförståndet kring statistiken och att Finland efter det tas med på listan över länder som får en del av det här stödet, säger Falck.

Enligt honom är det viktigt att de finländska mjölkproducenterna får kompensation från EU.

- Det är en rättvisefråga. Om de baltiska länderna får pengar, ska vi också få det. Ryssland var det viktigaste exportlandet för finländsk mjölk före den här krisen.

SLC kommer tillsammans med sin finskspråkiga systerorganisation MTK och de Baltiska producentorganisationerna att arrangera aktioner kring mjölkstödet i Bryssel i början på december.

Läs också:
Mjölkstöd till Baltikum - men inte Finland?

Diskussion om artikeln