Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Från rockstjärnor till kockstjärnor

Från 2014
Uppdaterad 20.11.2014 15:29.
Efter Nio: Sturm und Drang tillreder risotto - Spela upp på Arenan

André Linman och Jesper Welroos i Sturm und Drang besökte Efter Nio för att tillreda en utsökt risotto. Gruppen är för tillfället aktuell med dokumentären Like A Rockstar, med premiär 20.11.

Dokumentären Like A Rockstar skildrar hårdrockgruppen Sturm und Drangs medlemmar från tonåringar till unga vuxna. Rockstjärnelivet öppnade upp en värld med nya möjligheter för killarna, samtidigt som avigsidorna tvingade dem att fundera på om musikkarriären var den rätta vägen att fortsätta på.

Sångaren och gitarristen André Linman och keyboardisten Jesper Welroos har gjort sina val. Framtiden är oviss, men musiken och bandet är prioritet ett.

– Plan B är bara till för att distrahera en från att förverkliga plan A, säger Linman.

Men hur är det om vi blickar bakåt, vad har killarna lärt sig efter åren i bandet? På basis av deras beteende kunde man dra slutsatsen att inte värst mycket. Grabbigheten sitter kvar och nivån på humorn likaså. Däremot har uppfattningen om gastronomin förändrats en hel del. Precis som till musiken ska man också förhålla sig passionerat till mat.

– När vi var på turné var det bara snabbmat som gällde. Vi sökte inte precis upp schyssta guormetrestauranger när vi blev hungriga, berättar Welroos.

Under en turné i Japan åt Sturm und Drang varje dag på Mcdonalds. Ingen hade en tanke på att ens smaka på sushi.

– Skulle vi besökt Efter Nios studio för fem år sedan, hade vi antagligen tillrett hamburgare, avslöjar Linman.

Smaklökarna har mognat

I dag är kvalitetskraven högre. Linman och Welroos väljer att tillaga en krämig risotto med vitt vin, parmesan och basilika i Efter Nios kök. Under tillagningen skulle man som åskådare vara skeptisk till slutresultatet. Olivoljan och saltet stänker hit och dit och de mesta görs på känsla. Men väl när rätten är färdig blir till och med kockarna själva överraskade.

– Det här är ju gott på riktigt, konstaterar Linman.

Programledarna Sonja Kailassaari och Mårten Svartsröm håller med, risotton är väldigt god.

– Man måste tro på att det blir bra. Man måste sätta sin själ i maten och göra den med kärlek, tillägger Linman.

Linman och Welroos hoppas också på att Yle skulle erkänna deras kulinariska färdigheter med att erbjuda dem ett kockprogram. På det sättet skulle deras utkomst vara tryggad i framtiden. Vem vet, kanske matlagning blir killarnas nya plan A i livet?

André Linman och Jesper Welroos pratar mera om Sturm und Drang och mat i Efter Nio, torsdagen 20 november kl. 21:00 i Yle Fem och på Arenan. Dokumentären Like A Rockstar sänds efter Efter Nio, kl. 22:00.

Läs också:
Sturm und Drangs risotto
Sturm und Drang - hela resan
André Linman: Jag ångrar ingenting

Övrigt i Efter Nio

Förutom Sturm und Drang är brottslighet tema i Efter Nio. Sveriges kändaste kriminaljournalist har dedikerat sitt liv åt att reda ut brott. Hasse Aro, långvarig programledare för tv-porgrammet Efterlyst, berättar varför brottsligheten fascinerar så mycket.

hasse aro sitter i en soffa
Bildtext Hasse Aro, känd från tv-programmet Efterlyst i Sverige.
Bild: Yle/Parad Media

Miika Pettersson hade som mål att bli en internationell aktör inom droghandeln. Myndigheterna satte stopp för ambitionerna och efter flera fängelsebesök beslöt han sig för att satsa på ståuppkomiken. Kriminologen och fängelsepsykologen Sari Somppi gör honom sällskap i studion för att diskutera livet efter brottslighet och fängelse.

Brottsplatsutredaren Pauliina Kääntee visar vad hon har med sig i sin arbetsväska och slår samtidigt hål på myterna som odlas i kriminalserier som till exempel CSI. Reportern Joakim Rundt reser för sin del till polishögskolan för att lära sig ratta en polisbil.

Kira Schroeder i filmpanelen presenterar fängelseserien Orange Is the New Black och Pixadores, en film om det illegala graffitimålandet i Brasilien.

Efter Nio, torsdag 20 november kl. 21:00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan