Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Alla behöver inte tala på morgonsamlingen

Från 2014
Uppdaterad 20.11.2014 15:50.
Susan Haraldsson är pastor i Andreaskyrkan. Nika Junker är ordförande för Tölö Hem och skola
Bildtext Susan Haraldson (t.v.) är pastor i frikyrkliga Andreaskyrkan. Nika Junker är ordförande för Tölö Hem och skola.
Bild: Yle / Ted Urho

Då det kommer utomstående till skolan är det är upp till rektorerna att ge ordet under morgonsamlingen. Nika Junker från Hem och skola tycker att skolan kan välkomna organisationer, men alla behöver inte få tala på morgonsamlingen.

Om någon från till exempel den judiska eller islamska församlingen skulle besöka skolorna vore det jättebra. - Pastor Susan Haraldson

Det är viktigt att skolelever får lära sig om samhället utanför skolan, men hur man bäst gör det är upp till rektorerna att avgöra. Det anser Nika Junker som är ordförande för Hem och skola i Tölö.

- Man behöver inte erbjuda alla talare paradplats på morgonsamlingen för att framföra sitt budskap. Vissa kanske platsar bättre i klassrumsundervisning, funderar Junker.

Yle Huvudstadsregionens enkät

  • Yle Huvudstadsregionen skickade ut en enkät till alla svenska grundskolor i Esbo, Grankulla, Helsingfors, Kyrkslätt och Vanda.
  • Frågorna som ställdes var "Vilken sorts material (t.ex. broschyrer, reklam) tillåter ni i skolan?" med svarsalterantiven kyrkligt material, frikyrkligt material, annat religiöst material, politiskt material och föreningsmaterial samt "Vilka samfund/personer får tala på era morgonsamlingar eller liknande?" med svarsalternativen evangelisk-lutherska kyrkan, frikyrkor, andra trossamfund, politiska partier (också t.ex. ungdomsförbund) och föreningar.
  • 18 skolor svarade på enkäten, det vill säga Mattliden, Karamalmens skola och Smedsby skola i Esbo, Granhultsskolan i Grankulla, Hoplaxskolan, Rudolf Steiner-skolan, Svenska Normallyceum, Brändö lågstadieskola, Cygnaeus lågstadieksola, Minervaskolan, Kronohagens lågstadieskola, Östersundom skola och Drumsö lågstadieskola i Helsingfors, Friggesby skola och Oitbacka skola i Kyrkslätt samt Västersundoms skola, Mårtensdals skola och Helsinge skola i Vanda.

På besök hos frikyrkan

Då Yle Huvudstadsregionen frågade vem som får tala på grundskolornas morgonsamlingar gick det att skönja en trend. Den evangelisk-lutherska församlingen var mest välkommen, politiska partier så gott som aldrig. Frikyrkliga morgonsamlingar visade sig bli en vattendelare.

- Det är nog ett tag sedan jag hållit en morgonsamling. Däremot brukar skolklasser besöka oss i våra lokaliteter, berättar pastor Susan Haraldson.

Haraldson är pastor i den frikyrkliga Andreaskyrkan.

- Jag brukar berätta om skillnaderna mellan vår kyrka och den evangelisk-lutherska och gå igenom vad vi har på gång inom vår församling, säger hon.

Ingen propaganda eller predikan i skolan

Att det är upp till rektorn att bestämma vem som får ordet då hela skolan samlas tycker både Nika Junker och Susan Haraldson är en vettig lösning.

- Det finns ju olika strömningar i samhället under olika tidpunkter som vill komma in till skolan och framföra sina åsikter. Rektorn är ju den som är ansvarig för det som händer i skola, poängterar Junker.

Haraldson öppnar också upp för att andra trossamfund ska synas i skolorna.

- Om någon från till exempel den judiska eller islamska församlingen skulle besöka skolorna vore det jättebra, säger hon.

Då skulle eleverna få ett ansikte på människor som det talas mycket om men kanske inte syns så ofta i elevernas vardag, menar Haraldson.

Läs också: Politiker ovanliga gäster i skolan - kyrkan dominerar

På 1960-talet höll prästen ännu läsförhör i skolorna i Österbotten

Reportage om läsförhör i Österbotten - Spela upp på Arenan