Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finland har den "snow-how" Norge behöver

Från 2014
Uppdaterad 19.11.2014 15:30.
Norges ambassadör Jörg Willy Bronebakk på besök i Karleby 19.11.2014.
Bildtext Norges ambassadör Jörg Willy Bronebakk åt frukost med företagsledare från Karlebyregionen.

Norges ambassadör Jörg Willy Bronebakk välkomnar österbottniska företag och entreprenörer till sitt hemland.

Bronebakk är i Karleby för att främja handeln mellan Norge och Österbotten. Enligt Bronebakk pågår stora byggen inom infrastruktur i Nordnorge. Det byggs vägar, kraftledningar, hamnar och industriområden. Just de områden som finländarna kan.

- Finland har erfarenhet av sådant här och Finland har arktisk natur. "Snow-how" som ni säger. Det är ni bra på, och jag tror att finländska företag har bra möjligheter i Norge. Men då måste de vara aktiva.

Bronebakk beskriver Karleby-Jakobstadsregionen som en utåtriktad och dynamisk region. Norge importerar bland annat båtar och kemiska produkter från industrin i Österbotten.

Men Norge har låg arbetslöshet och en ekonomi i stark tillväxt.
- Så det är inte helt lätt att locka norska företag att satsa i Finland.

"Ni går också på tur"

Att österbottningarna talar svenska är naturligtvis en fördel i kontakterna med Norge, men enligt Bronebakk passar invånarna ihop på många olika sätt. De stora värderingarna kring demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter är desamma. Men likheterna gäller också inställningen till vardagen.

- Man åker till stugan, är ute i naturen och går på tur. Sättet man lever på är ganska likadant. Vi har färre "sauna" än ni har i Finland, men vi har samma stugtradition som ni.

I dag är handeln mellan Norge och Finland inte så jättestor. Finland är på elfte plats gällande import till Norge, och på 14:e plats för export från Norge.

Går det faktiskt öka handeln?
- Ja, men det kräver aktivitet och intresse. Och det intresset ser jag i finskt näringsliv nu.

Bronebakk säger att länderna importerar och exporterar samma produkter i dagsläget.

- Papper, kemiska produkter, järn och stål. Det är produkter vi exporterar till varandra. Så vi är på många sätt både konkurrenter och samarbetsparter.

Men enligt Bronebakk finns goda möjligheter att bredda handeln. Under sitt besök i Karleby åt han frukost med flera förtagsledare från regionen.

- Det var allt från ett företag som tillverkar gas till ett transportföretag, båttillverkare och många andra.

Bronebakk besöker Karleby som gäst till Handelskammaren och Karlebynejdens utveckling, Kosek. Karlebyregionen är med i Barents Center som försöker värva företag för olika projekt i Norge, Sverige och Ryssland.