Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Korhola i twitterstormens öga

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:29.
Eija-Riitta Korhola.
Bildtext Eija-Riitta Korhola.
Bild: Wikipedia

Före detta EU-parlamentarikern Eija-Riitta Korhola hamnade nyligen i klorna på många irriterade Twittrare. Det hela tog fart när Korhola i en intervju för Helsingin Sanomat sade att hon av ekonomiska skäl inte kommer att ställa upp i vårens riskdagsval. Korhola trillade ut ur EU-parlamentet i det senaste valet sina 27.000 röster till trots.

- Jag har inte råd att ställa upp i riksdagsvalet, säger Eija-Riitta Korhola till HS. Det blev ett minus på 65.000 euro från EU-valet. Man vinner inga val utan pengar.

Journalistkollegerna på Ilta-Sanomat gjorde storyn med en lite annan infallsvinkel. ”Korhola får 8500 euro i månaden utan att göra någonting.” rubricerar tidningen. Ilta-Sanomat syftar på den rätt generösa ersättningen som Korhola är berättigad till i 15 månader efter att ha suttit i parlamentet i 15 år.

Det här fick fart på debatten. Socialdemokraternas viceordförande Sanna Marin var inte sen att skjuta ner Korhola i sin blogg.

Sanna Marin: Nu blev jag förbannad

- Nu blev jag förbannad, skriver Marin. Korhola säger att hon inte har råd att ställa upp i valet trors att hon förtjänar 8500 euro vilket är 2000 euro mera än vad en riksdagsledamot har i grundlön. Jag är så trött på att höginkomsttagare leker vanlottade.

Det här fick riksdagsledamoten Kimmo Sasi att rycka till sin partikollega Korholas undsättning. Sasi kallar Marins uttalade för ”hatretorik” och ifågasätter hennes förmåga att leda Tammerfors stadsfullmäktige.

Det är lätt att bli fartblind när valet närmar sig och billiga politiska poäng står tillbuds. Det är lätt att himla med ögonen över Korholas furstliga 8500 euro i månaden och helt förbise vad hon egentligen ville säga.

Enligt Korhola kommer politiken att polariseras allt mer i och med överstora valkampanjer. Hennes botemedel är att göra det obligatoriskt att före valet uppge sina valfinansiärer. Det skulle minska på de överstora valkampanjerna.

- För en ”vanlig” människa är det nu mer eller mindre omöjligt att bedriva valkampanj. I valen klarar sig bara de som är rika eller de som står fackförbunden nära och den vägen kan få valfinansiering, säger Korhola.

Och visst är det häpnadsväckande att Korhola trots en hisnande månadslön upplever att hon inte har råd att ge sig in i en ny valkampanj så nära inpå EU-valet.

Bloggen uppdaterad 20.11.2014 kl 15.25 med Hanna Marins kommentar:

Twitterbloggen