Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Världsunik hyvelmakare i Fiskars

Uppdaterad 02.12.2014 14:29.

Tuomo Rinne i Fiskars håller på och lär sig så mycket det bara är möjligt om att tillverka traditionella handhyvlar. Snart kan han vara den sista i världen som för kunskapen vidare.

Traditionell handhyvel
Bildtext Traditionella handhyvlar.

I sin verkstad i Fiskars gör Tuomo Rinne sina traditionella hyvlar enligt 1700-talsmodell. Hyvlarna är tillverkade av bokträ, på samma sätt som hyvelmakarna i Europa tillverkade dem fram till industrialiseringen på 1800-talet.

- Det här är de bästa hyvlarna som finns att få tag i, säger han. När man började massproducera hyvlar på 1800-talet, så gjorde man så mycket kompromisser när det gäller i kvaliteten att verktyget förändrades.

Tuomo Rinne använder en del maskiner då han tillverkar sina hyvlar, men till åttio procent handlar det om handarbete .

- Det är ett arbete som måste få ta tid för att resultatet ska bli så bra som möjligt, säger Rinne.

Snabbare och enklare

Själv jobbar han för tillfället i första hand med byggnadsvård och restaurerar bland annat gamla hus. Det är i den sortens arbete som det oftast är lättast att arbeta med en traditionell handhyvel.

- Det är snabbare och enklare att göra traditionella former med det här verktyget än med maskiner, förklarar han.

Dessutom kommunicerar hyveln betydligt bättre med användaren.

- Den är lätt, har balans och är ergonomisk. Om något är lite fel med bettet eller virket så känner man det genast.

Studerar i USA

Traditionell handhyvel
Bildtext Old Street Tool i USA är det enda företaget som tillverkar en omfattande kollektion av handhyvlar i traditionell tappning.

Det finns ett enda företag i världen som tillverkar en omfattande kollektion av traditionella handhyvlar. Det heter Old Street Tool och finns i den lilla staden Eureka Springs i Arkansas.

Sedan två år tillbaka har Tuomo Rinne åkt dit med jämna mellanrum för att lära sig hyvelmakartraditionen av företagets ägare Larry Williams och Don McConnell. Det här är första gången de lär ut all sin kunskap så här grundligt till någon utomstående. Meningen är att Tuomo Rinne ska föra traditionen vidare eftersom både Larry Williams och Don McConnell är över 70 år gamla.

- Vi har fört diskussioner om att jag skulle ta över deras företag i något skede och också skeppa över deras maskiner hit till Fiskars, säger Tuomo Rinne.

Ingen konkurrens

Han är optimistisk inställd till att någon dag leva på att tillverka hyvlarna.

- Om tjugo år är jag kanske den enda i världen som kan tillverka alla de här hyvlarna och det är förstås en speciell situation.

Men det viktigaste för honom är ändå att föra kunskapen vidare.

- Jag vet att jag aldrig kommer att bli rik på det här. Huvudsaken är att göra allt som står i min makt att ge kunskapen vidare till andra.

Här kan du se filmen "The Perfect Plane", som handlar om Larry Williams och Don McConnell

Mer om ämnet på Yle Arenan